fbpx

Ucraina obţine ce şi-a dorit de la începutul războiului, spre disperarea Rusiei. Despre ce este vorba

Marile puteri occidentale au decis, în sfârşit, să trimită vehicule blindate în Ucraina, o măsură pe care administraţia Volodimir Zelenski o cerea de mult timp şi care speră că va oferi un impuls major în lupta cu trupele lui Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totul a început miercuri, când Emmanuel Macron a anunţat că trimite „tancuri uşoare” – vehicule blindate de luptă AMX-10 RC – în Ucraina. Macron a decis să „amplifice ajutorul” ca răspuns la „nevoile exprimate de Ucraina”, a precizat preşedinţia franceză.

Decizia franceză a fost o premieră, fiind „prima dată când un tanc de concepţie occidentală va fi livrat Ucrainei. Din punct de vedere simbolic, este important”, a declarat François Heisbourg, consilier la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

Acest lucru a pus presiune asupra altor naţiuni să urmeze exemplul. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit miercuri Franţei pentru AMX-10 şi a îndemnat alţi aliaţi să furnizeze tancuri şi alte arme grele. „Nu există niciun motiv raţional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, a declarat el, citat de Mediafax.

Câteva ore mai târziu, Germania şi SUA şi-au anunţat propriile acţiuni.

Germania va furniza vehiculul său de luptă Marder, a precizat Berlinul într-un comunicat comun cu SUA, care va trimite Ucrainei vehiculul de luptă Bradley, potrivit POLITICO.

Niciuna dintre acestea nu este genul de maşini de luptă moderne pe care Ucraina le doreşte cu adevărat, cum ar fi Leclerc-ul de ultimă generaţie al Franţei, Leopard-ul Germaniei sau M1 Abrams al armatei americane, care sunt mai mobile, mai precise şi au o rază de acţiune mai mare în comparaţie cu vechile tancuri sovietice, dar aceste mişcări semnalează că livrările de tancuri nu mai sunt interzise.

Berlinul se va alătura, de asemenea, Washingtonului în donarea unei baterii de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA.

Ce urmează

Decizia de a trimite „tancuri uşoare” marchează totuşi o schimbare în perspectiva franceză, după ce Macron a anunţat că Franţa va „ajuta Ucraina până la victorie” în timpul discursului său de Anul Nou.

Livrările viitoare ar putea fi doar începutul. Ucrainenii cer în continuare ca Franţa să trimită tancuri Leclerc în Ucraina, care sunt mai grele, mai puternice şi mai bine protejate decât AMX-10. Întrebat dacă Franţa plănuieşte să trimită astfel de echipamente, un consilier guvernamental a declarat că cererea este în curs de examinare şi că decizia depinde de faptul dacă Franţa poate pune la dispoziţie tancurile Leclerc, precum şi dacă ucrainenii pot fi instruiţi să le folosească în timp util.

Însă, potrivit lui Heisbourg, ar fi mai logic ca ucrainenii să se antreneze pe tancurile germane Leopard 1 şi 2, care sunt încă produse şi utilizate în multe ţări europene, decât pe tancurile Leclerc, care ar fi dificil de întreţinut în Ucraina.

„Ucrainenii vor cu adevărat Leoparduri”, a spus Heisbourg.

Articole asemănătoare

Back to top button