fbpx

Tiraspolul extinde restricțiile de circulație. Reacția Biroului Politici de Reintegrare

Tiraspolul a anunțat că extinde până la data de 1 februarie 2021 perioada regimului de carantină. Într-un comunicat de presă, Biroul Politici de Reintegrare (BPR) și-a exprimat regretul și îngrijorarea în legătură cu inițiativa de a menținera acelorași restricții în calea liberei circulații a mai multor categorii de cetățeni.

BPR susține că în pofida sutelor de demersuri și apeluri transmise de către Chișinău prin canalele de comunicare la nivelul reprezentanților politici și cu utilizarea platformelor de dialog existente, inclusiv cu invitația către mediatorii și observatorii internaționali de a avea o contribuție activă în acest sens.

Barierele artificiale sunt și în continuare menținute, iar pe parcursul ultimelor aproape nouă luni mii de locuitori de pe ambele maluri ale Nistrului se află în imposibilitatea de a avea acces la locurile de muncă, domicilii, rude apropiate, respectiv, sunt limitați în realizarea dreptului la libera circulație pe întreg teritoriul țării și un șir de alte drepturi fundamentale conexe.

„Statisticile în creștere din ultima perioadă de timp privind infectările cu COVID-19 în regiunea transnistreană, care o mențin practic în topul unităților administrativ-teritoriale cu cifre înalte de infectări, denotă vădit caracterul nefondat al restricțiilor în mod continuu aplicate.

Denotă necesitatea substituirii lor cu măsuri sanitar-epidemiologice și de protecție individuală în spațiile publice și închise, conform practicilor pe larg aplicate pe întreg teritoriul țării și în plan internațional, fără a afecta dreptul inalienabil al persoanelor la deplasarea nestingherită, la muncă, accesarea serviciilor medicale de pe malul drept al Nistrului etc”, se menționează în comunicat BPR.

Chișinăul și-a manifestat în repetate rânduri deplina deschidere de a oferi asistență în diverse aspecte ce țin de combaterea pandemiei de COVID-19. De la testarea populației în laboratoarele acreditate la Chișinău, la împărtășirea cu protocoalele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și implementarea în comun a unei Foi de parcurs privind măsurile de prevenire și de combatere a noului tip de coronavirus.

În acest sens, BPR a reiterat apelul privind necesitatea deblocării necondiționate a liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului fără a conexa acest proces la contextul pandemic.

Practica internațională prevede modalități viabile de asigurare a protecției sănătății publice fără a aduce atingeri drepturilor fundamentale ale omului. Totodată, rămâne și în continuare valabilă propunerea Chișinăului privind indispensabilitatea relansării dialogului la nivelul experților din domeniul ocrotirii sănătății în vederea coordonării pașilor necesari de întreprins întru gestionarea eficientă a situației pandemice și acordarea asistenței medicale calificate persoanelor afectate.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button