fbpx

TINERI pentru TINERI | Maria Pasat, despre robotică, IT și tineri: Să pregătim o generație creativă, flexibilă și multitasking

Nicio zi din viața ei nu arată ca cea precedentă. Zilnic este înconjurată de copii și adolescenții creativi pe care îi introduce în lumea IT-ului. Este vorba despre Maria Pasat – protagonista de astăzi a rubricii „TINERI pentru TINERI”. La 29 de ani, Maria este directorul unei întreprinderi sociale unde tinerii au parte de programe din domenii precum IT-ul, robotică, șah, desen, matematică, engleză și arta vorbirii. Tânăra a fost de acord să povestească pentru ZUGO despre perspectiva de dezvoltare a roboticii în Republica Moldova, prin ce se face atractiv acest domeniu, dar și ce sfaturi le-ar da tinerilor la început de cale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Maria Pasat este și unul dintre creatorii programelor, cursurilor și instrucțiunilor de robotică a platformei internaționale TracEdu.com. Tânăra și-a descoperit pasiunea pentru robotică încă de pe băncile facultății, iar atunci când s-a angajat la un centru unde copii urmau cursuri de robotică, a înțeles câte beneficii aduce acest domeniu în procesul de dezvoltare a picilor. Acest lucru a pus bazele ideii deschiderii propriului centru educațional cu profil de IT.

„Activând timp de 6 ani și acumulând cunoștințe și idei despre cum ar trebuie și nu ar trebui să fac, am deschis prima filială a centrului educațional cu profil de IT și Robotică în Chișinău „Vibe Academy”, ne-a declarat tânăra antreprenoare.

De ce robotica atrage tinerii? Prin ce se face interesantă?

„Pe lângă faptul că dezvoltă creativitatea, robotica te pune să gândești altfel, să cauți soluții pentru problemele existente și chiar să inventezi diverse prototipuri”.

Domeniul afacerilor nu este unul ușor, acest lucru îl recunoaște chiar Maria care susține că tocmai obstacolele fac antreprenoriatul interesant. Potrivit tinerei, acest domeniu te pune în situația în care trebuie să găsești rapid soluții, deoarece ești responsabilă de angajații care se bazează pe tine.

„Trebuie să pregătim o generație creativă, flexibilă și chiar multitasking”

Întrebată despre cum vede perspectiva de dezvoltare a roboticii în Republica Moldova, Maria susține că un progres al acestui domeniu în țară nu înseamnă neapărat înlocuirea profesiilor cu roboți

„Roboții și inteligența artificială deja s-au integrat în multe domenii de activitate în lume. Astfel, avem roboți care fac pizza, roboți pe post de chelner, chat inteligent care ajută la crearea postărilor și imaginilor. Chiar dacă la moment aceste tehnologii nu se găsesc în Republica Moldova, nu înseamnă că peste câțiva ani multe profesii vor fi înlocuite de roboți. De aceea trebuie să pregătim o generație creativă, flexibilă și chiar multitasking”, relatează Maria.

Foto: Maria Pasat via Facebook

Cum arată o zi din viața ta?

„Nu aș putea să spun cum arată o zi din viața mea, deoarece niciuna nu coincide cu alta. Sunt genul de persoană care mereu se reinventează și se avântă după noi lucruri, idei, schimbări și proiecte. Dacă ar fi ceva ce se aseamănă, este faptul că zilnic merg la oficiu, chiar dacă nu am un program stabilit și un șef care mă impune. Totuși, dacă vrei să crești și să dezvolți ceva masiv, este nevoie de muncă zilnică, acțiuni și pași concreți”, recunoaște tânăra.

Ce hobby-uri mai ai? Cum reușești să-ți faci timp și pentru ele?

„Printre hobby-urile mele se numără digital painting-ul. Cel mai des desenez atunci când sunt obosită din cauza activităților care necesită concentrare, calcule și rapoarte. Astfel, mă relaxez și mai meditez”, susține Maria Pasat.

Potrivit Mariei, oamenii sunt cei care o inspiră cel mai mult. Unul dintre aceștia cu care rezonează în totalitate este Alina Andriuță – antreprenoare, bussines trainer și consultant.

Tânăra este ambițioasă și este sigură că afacerea ei va trece hotarul.

„La sigur în curând vom fi și în altă țară. Ne propunem să deschidem o filială și în România”.

Foto: Maria Pasat via Facebook

Care sunt cele mai utile aplicații pe care le ai în telefon și le folosești constant? 

„Cel mai des utilizez Telegram. Acolo sunt în contact cu echipa de angajați cu care discut și desigur – calendarul Google, care până la moment nu am decis să-l înlocuiesc cu alte aplicații. De asemenea, o altă aplicație folosită este Eycon, unde ușor detectez cine mă sună. Astfel, răspund persoanei pe nume, iar convorbirea este mai prietenoasă”, a adăugat tânăra.

Întrebată despre ce obiceiuri utile are, Maria Pasat ne-a zis că printre acestea se numără odihna și somnul calitativ, deoarece „lipsa lui și oboseală ne face vulnerabili și neconcentrați”. Totodată, tânără susține că este important să înveți să delegi și altora activitățile tale.

Care sunt greșelile pe care tinerii le comit din lipsă de experiență, dar pot fi evitate?

Cea mai mare greșeală este să ceri un salariu mare, iar la rândul tău să nu poți oferi nimic în afară de timpul tău.

Ce le-ai recomanda tinerilor care sunt la început de cale?

„Tinerilor aflați la început de cale în domeniul afacerilor, le-aș recomanda să investească mult în dezvoltarea lor, în crearea unui brand personal și nu în ultimul rând să acționeze, să înceapă cu puțin și cu pași mărunți, dar siguri”, a declarat Marina Pasat pentru ZUGO.

Întrebată despre cum crede că vor fi tinerii peste 10 ani, antreprenoarea a declarat că este sigură că aceștia vor fi diferiți.

„Dar de câștigat vor avea cei care vor avea ce oferi angajatorilor și societății în afară de timp și creativitate, rapiditate, soluții, gândire critică și competențe antreprenoriale pe lângă cele digitale, care deja sunt esențiale. Aceștia vor fi cei care vor fi cotați și căutați pe piața muncii”, conchide tânăra.

Această rubrică conține puncte de vedere și experiențe ale tinerilor care s-au remarcat prin performanțe sau specificul activității lor. Scopul rubricii este să ofere tinerilor și adolescenților perspective de comportament și viziuni ale altor persoane apropiate vârstei lor, ce ar putea contribui la dezvoltarea personală.

Articole asemănătoare

Back to top button