fbpx

TINERI pentru TINERI | Despre statutul de tânăr ambasador european, studii peste hotare, viitorul R. Moldova și inspirație. Cunoaște-o pe Cezara Budu

O motivează rezultatele, este o perfecționistă, are 21 de ani și este o tânără ambasadoare europeană din Republica Moldova. Este vorba despre Cezara Budu, noua protagonistă a rubricii „TINERI pentru TINERI”. Cezara se descrie ca fiind o tânără liberă, care încearcă să miște din loc lucrurile și care știe că Republica Moldova trebuie și poate arăta altfel. Nu îi este frică să iasă din zona de confort și tinde să încerce lucruri noi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fiind întrebată despre cele mai mari realizări ale sale de până acum, Cezarei i-a fost greu să le enumere. Totuși, tânăra susține că una dintre ele este încrederea pe care o are în propria persoană.

„Nu sunt o persoană modestă, dar chiar cred că îmi e greu să numesc cea mai mare realizare a mea. Mă mândresc cu faptul că nu mi-a fost frică niciodată să ies din zona de confort și să încerc lucruri noi. La 15 ani am plecat în SUA pentru a studia și a locui într-o familie americană pentru un an. Acum trei ani am luat conștient decizia de a studia acasă, chiar dacă știam că e mai mult mai ușor să strângi totul în câteva genți și să pleci. 

De mai mult de jumate de an sunt implicată în politică. Nu mă tem de eșec, știu că în orice situație mă pot baza pe mine, iar asta e o realizare”, mărturisește Cezara.

Foto: Arhivă personală

Protagonista noastră este o tânără ambasadoare europeană în Republica Moldova. Mai multe despre această poziție ne-a relatat chiar Cezara.

„Programul Tinerii Ambasadori Europeni (Young European Ambassadors – YEA) este o inițiativă lansată de Uniunea Europeană din care fac parte o rețea de tineri din țările Parteneriatului Estic: Moldova, Georgia, Ucraina, Belarus, Armenia și Azerbaijan. 

Ca tânăr ambasador european, promovezi valorile europene în țara ta, dar ai și posibilitatea de a-ți reprezenta țara în fața altor tineri prin intermediul diferitor forumuri regionale sau internaționale. Momentan nu mai sunt atât de activă în cadrul inițiativei, întrucât prin activitatea mea politică continui să promovez valorile europene, dar o recomand cu drag tuturor tinerilor”, a relatat tânăra pentru ZUGO.

Ce te motivează cel mai mult?

„Cred că cel mai mult mă motivează rezultatele. Sunt o perfecționistă și simt o presiune foarte mare dacă nu duc lucrurile până la capăt. Tot ce înseamnă mai bun, e motivație pentru mine, deoarece dacă cineva a reușit să construiască ceva frumos, înseamnă că acest lucru e posibil, iar eu o pot face și mai frumos”, susține Cezara.

Una dintre cele mai întâlnite probleme în rândul tinerilor este organizarea eficientă a timpului. Cezara recunoaște că și ea se confruntă cu astfel de momente, iar prietenă de nădejde îi este agenda.

„Sincer, am o problemă cu organizarea timpului. Metoda care mă ajută cel mai mult este planificarea zilnică, astfel agenda mi-a devenit cea mai bună prietenă. Dimineața notez ce am de făcut, iar la sfârșitul zilei primesc o satisfacție aparte, când bifez cele scrise în agendă”, susține tânăra.

Foto: Arhivă personală

„Tinerii din ziua de azi sunt „ all over the place”

Ce te inspiră cel mai mult?

„Mă inspiră foarte mult călătoriile. De fiecare dată când interacționez cu un mediu nou, simt că cresc foarte mult. Trăim într-o lume atât de variată, încât ar fi păcat să nu avem tendința de a ne extinde orizonturile și a învăța unii de la alții”, ne povestește Cezara.

Ce faci atunci când simți că nu mai poți și ești obosită? Ce le-ai recomanda tinerilor care se află într-o situație similară?

„Tinerii din ziua de azi sunt „ all over the place”, din acest motiv obosim repede atât moral, cât și fizic. În momentele în care mă simt epuizată încerc să mă distanțez de tot. Îmi dedic timp mie și îmi permit să lenevesc, atât cât am nevoie. Totuși, dacă am puțin mai multă energie și timp, prefer să merg în mici escapade prin Republica Moldova. Natura are o putere aparte de a mi încărca bateriile”, mărturisește protagonista noastră.

Întrebată despre ce skill-uri ar trebui tinerii să le dobândească acum pentru a putea fi atractivi din punct de vedere profesional și peste 30-40 de ani, în condițiile în care lumea și tehnologia se schimbă foarte rapid, Cezara susține că flexibilitatea este una dintre acestea.

„Lumea se schimbă foarte repede, iar cei care nu se pot adapta schimbărilor, au multe de pierdut. Dacă nu eram o fire flexibilă, cred că personalitate mea era extrem de diferită astăzi”, a declarat tânăra pentru ZUGO.

Cât de importante sunt studiile de calitate pentru o persoană de succes?

„Succesul e un lucru subiectiv. Sunt oameni care simt că sunt de succes cu nouă clase terminate și sunt doctori cu zeci de lucrări științifice publicate, care simt că sunt tare departe de succes. Pentru mine studiile sunt o componentă indispensabilă în formarea unei personalități de succes”, susține Cezara.

„Cu cât mai multe critici primești, cu atât mai imună devii la ele”

ZUGO a fost curios să afle cum filtrează Cezara criticile și pe care dintre ele le bagă în seamă. Astfel, tânăra recunoaște că deși nu le primește atât de ușor, le apreciază dacă sunt de natură constructivă.

„Din experiență pot spune că cu cât mai multe critici primești, cu atât mai imună devii la ele. Trebuie să recunosc că sunt o persoană ce nu primește atât de ușor criticile, însă odată ce acestea sunt constructive, mă pot ajuta doar să devin o versiune mai bună. Mă bucur că am ajuns în momentul în care am înțeles că mulți dintre oameni și criticile venite de la ei, nu merită atenția mea”, a declarat tânăra.

Cum vezi viitorul Republicii Moldova peste 10 ani?

„Știu sigur că viitorul Republicii Moldova peste 10 ani este alături de Uniunea Europeană. Îmi doresc, ca peste 10 ani când mă voi plimba pe străzile Chișinăului sau ale oricărui alt oraș din Republica Moldova, oamenii să meargă cu capul sus și să zâmbească. Îmi doresc să fim o societate unită, care își cunoaște identitatea și valoare națională. O societate ce va fi subiect, dar nu obiect. Sper ca pentru tinerii de atunci decizia de a rămâne acasă să fie una evidentă, una mai ușoară decât cea de a pleca. Republica Moldova din 2033 trebuie să fie țara oamenilor liberi”, conchide Cezara.

Această rubrică conține puncte de vedere și experiențe ale tinerilor care s-au remarcat prin performanțe sau specificul activității lor. Scopul rubricii este să ofere tinerilor și adolescenților perspective de comportament și viziuni ale altor persoane apropiate vârstei lor, ce ar putea contribui la dezvoltarea personală.

Articole asemănătoare

Back to top button