fbpx

Teorii ale oamenilor de știință – date peste cap! Cât de mult s-a încălzit Polul Sud timp de 30 de ani?

Contrar teoriilor, potrivit cărora Polul Sud este izolat de creșterea temperaturilor la nivel global, cea mai îndepărtată regiune de pe Pământ trece – totuși – prin fenomenul de încălzire. Oamenii de știință sunt alarmați după ce au constatat că Polul Sud s-a încălzit rapid în ultimii 30 de ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Un studiu publicat ieri în revista britanică „Nature Climate Change” notează concluziile unor oameni de știință, care au observat că, între 1989 și 2018, Polul Sud s-a încălzit cu aproximativ 1,8 grade Celsius, la o rată de +0,6° C pe deceniu – de trei ori mai mare decât media globală.

„Acest lucru demonstrează că încălzirea este globală și se îndreaptă spre aceste locuri îndepărtate”, a precizat Kyle Clem, cercetător la Universitatea din Wellington și autorul principal al studiului.

La baza încălzirii Polului Sud sunt cauze naturale, dar și schimbările climatice produse de om, care au accelerat acest fenomen. Conform studiului, cei doi factori au contribuit la una dintre cele mai puternice tendinţe de încălzire de pe Pământ.

Aceste schimbări climatice duc la accelerarea topirii gheţarilor, care ulterior se răsfrânge asupra vieții marine din regiune și duce la creșterea nivelului mării la nivel mondial, transmite Fox News.

De menționat e că, în ultimii ani, temperaturi mai mari s-au înregistrat în părți ale Antarcticii, iar încălzirea afectează în special milioanele de oameni care trăiesc pe coastele vulnerabile la creșterea nivelului mării. Suprafața de gheață a Antarcticii conține suficientă apă pentru a ridica nivelul global al mării cu aproape 200 de metri, precizează Organizația Meteorologică Mondială.

Articole asemănătoare

Back to top button