fbpx

Tarifele pentru eliberarea de către ASP a unor extrase sub formă de documente electronice ar putea fi mai mici

Tarifele pentru unele tipuri de extrase eliberate de Agenția Servicii Publice (ASP) ar putea fi reduse în cazul eliberării sub formă de document electronic, comandat prin intermediul unor aplicaţii web și generat automat, în regim de timp real, scrie bizlaw.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autoritățile au prezentat pentru consultări publice proiectul unei hotărâri de guvern prin care se propune modificarea Anexei nr.3 la Hotărârea Guvernului nr. cu privire la serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice.

Autorii inițiativei spun că în cadrul dezvoltării serviciilor prestate de către ASP, inclusiv prin utilizarea infrastructurii comune de servicii de e-guvernare, în cadrul proiectului comun cu Agenția de Guvernare Electronică, s-a realizat posibilitatea generării automate (în regim de timp real) a extraselor din Registrul de stat al populației, Registrul de stat al transporturilor și Registrul de stat al conducătorilor de vehicule pentru anumite tipuri de informație.

Astfel, ținând cont de faptul că acum tarifele pentru serviciile de eliberare a extraselor din resursele informaționale ale ASP depind de termenul de prestare a serviciului, iar în cazul extraselor disponibile pentru generare automată, va fi exclusă posibilitatea alegerii termenului de prestare, a apărut necesitatea precizării modului de aplicare a tarifelor în cazul dat. Din acest motiv, se propune ca pentru serviciul de eliberare a extrasului sub formă de document electronic, comandat prin intermediul unor aplicații web și generat automat (în regim de timp real), se va aplica tariful redus (-20%) stabilit pentru termenul maximal de prestare a serviciului respectiv.

De exemplu, tariful pentru un extras din Registrul de stat al populației (RSP) la solicitarea persoanei fizice variază de la 90 până la 450 de lei, în funcție de termenul solicitat (10 zile lucrătoare, …, 1 oră). În cazul comandării online a extrasului sub formă de document electronic care se generează cu antrenarea operatorului back-oficiului, se aplică tariful redus (cu 20%) de la 70 până la 360 de lei, în funcție de termenul solicitat. Pentru extrasul electronic din RSP generat automat, se propune aplicarea tarifului fix în mărimea de 70 de lei (tariful redus stabilit pentru termenul maximal de prestare a serviciului respectiv).

Ținând cont de faptul că proiectul de creare a serviciilor cu privire la generarea automată a extraselor din resursele informaționale deținute de ASP, este deja realizat din punct de vedere tehnic, iar lansarea acestuia va asigura accesul la serviciile publice mai performante, inclusiv din punct de vedere financiar, se propune ca intrarea în vigoare a prezentei hotărâri să fie asigurată la data publicării.

Articole asemănătoare

Back to top button