Tarifele la energie electrică ar putea crește cu până la 50% în scenariul unei crize, potrivit ministrului Energiei
Republica Moldova ar putea înfrunta o creștere semnificativă a tarifelor la energie electrică în cazul unei întreruperi a livrărilor de gaze naturale, avertizează ministrul Energiei, Victor Parlicov. Într-un scenariu în care țara ar fi nevoită să cumpere energie de pe piețele externe la prețuri mai mari, tarifele pentru consumatori ar putea ajunge la aproximativ 3,50 lei/kWh, cu 50% mai mult decât în prezent. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
Parlicov a explicat că prețul energiei electrice cumpărate pe piețele externe ar putea ajunge la aproximativ 150 de euro pentru un megawat-oră, față de nivelul actual, care este de 61-66 de euro. O astfel de creștere a prețului ar duce la o majorare a tarifelor cu aproximativ 50%, ceea ce ar însemna o trecere de la 2,50 lei/kWh la aproximativ 3,50 lei/kWh.
„Această creștere este semnificativă, însă trebuie menționat că tarifele includ mai multe componente, nu doar costul de achiziție al energiei. În tarif intră și energia produsă de CET-uri, sursele regenerabile și alte costuri asociate. Prin urmare, chiar dacă prețul energiei pe piața externă ar putea crește mai mult de două ori, impactul asupra tarifelor finale va fi mai moderat”, a explicat ministrul.
În ceea ce privește piețele externe, ministrul a atras atenția asupra incertitudinilor legate de prețurile din România, principalul furnizor extern al Moldovei. Parlicov a precizat că prețul mediu al energiei electrice în România, exprimat în lei moldovenești, este de aproximativ 3,80 lei/kWh în prezent, însă acesta poate varia semnificativ în situații de criză, mai ales dacă ar fi nevoie de volume suplimentare.