fbpx

studiu | Temperaturile din Groenlanda sunt cele mai ridicate din ultimii 1000 de ani

Un studiu publicat miercurea aceasta în revista Nature „arată că încălzirea globală este acum detectabilă într-una dintre cele mai îndepărtate regiuni ale lumii”, transmite AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ținutul înghețat al Groenlandei, o insulă uriașă din Atlanticul de Nord, ilustrează în mod regulat topirea gheții legată de schimbările climatice. Însă un nou studiu, publicat miercurea aceasta în revista științifică Nature și preluat de mai multe media americane, printre care CNN și Washington Post, arată că temperatura insulei a crescut semnificativ în ultimii ani.

Încălzirea în creștere din 1800 încoace

Prin forarea calotelor de gheață și analizarea datelor colectate, oamenii de știință au reușit să modeleze temperaturile din centrul și nordul Groenlandei în ultima mie de ani, până în 2011.

Acestea arată o răcire treptată în primii 800 de ani, înainte de o încălzire din ce în ce mai accentuată începând cu 1800. Iar temperaturile din ultimul deceniu (2001-2011) sunt în medie cu 1,5°C mai ridicate decât cele din secolul XX.

Fără precedent în ultimii 1000 de ani

Rezultatele noastre arată că temperaturile recente din centrul și nordul Groenlandei sunt mai ridicate decât în ultimii 1.000 de ani și demonstrează astfel că încălzirea globală este acum detectabilă într-una dintre cele mai îndepărtate regiuni ale lumii” , scriu autorii studiului.

Iar dacă vom continua să emitem emisii de carbon așa cum o facem acum, până în 2100 Groenlanda va contribui cu până la 50 de centimetri la creșterea nivelului mării. Acest lucru va afecta milioane de oameni” , avertizează glaciologul.

Articole asemănătoare

Back to top button