fbpx

studiu | Au luat în calcul cel mai optimist scenariu, dar nu este așa. Cum se va schimba clima în următorii 30 de ani?

Până în anul 2050, clima din 520 de orașe mari ale lumii se va schimba esențial. Vremea la Londra va fi asemănătoare cu cea de la Madrid de acum. La Stockholm va fi ca la Budapesta, iar la Paris ca la Canberra, conform unui studiu care a luat în calcul scenariul cel mai optimist al încălzirii global.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Schimbările vor fi şi mai radicale în cazul regiunilor tropicale. Oraşe mari precum Kuala Lumpur, Jakarta şi Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme, conform studiului publicat de revista ştiinţifică PLOS ONE, realizat de o echipă de cercetători de la universitatea ETH Zurich.

Pentru aceste estimări, oamenii de ştiinţă de la universitatea elveţiană au folosit în mod deliberat perspectiva optimistă, adică cea în care emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului pentru a putea limita creşterea temperaturii medii a globului la 1,4 grade Celsius, în comparaţie cu perioada preindustrială (la ora actuală, creşterea este de aproximativ +1 grad Celsius), transmite digi24.ro.

În 2050, oraşele din emisfera nordică vor semăna din punct de vedere climatic cu cele care se situează acum faţă de ele la 1000 km înspre sud.

Cele care se găsesc la Ecuator nu vor resimţi o încălzire majoră a climei dar, în schimb, vor avea parte de mai multă secetă şi de ploi. Autorii studiului au ajuns la concluzia că 77% din oraşele planetei vor suferi schimbări frapante ale climei, iar Europa va avea veri şi ierni mai calde, în medie cu 3,5 – 4,7 grade Celsius.

Articole asemănătoare

Back to top button