fbpx

Stoianoglo îl acuză pe Vlad Plahotniuc și de schemele de la Metalferos: „Am remarcat repetarea blocajelor din partea magistraților când îi sunt atinse interesele”

Alexandr Stoianoglo susține că beneficiar al schemelor de la Metalferos ar fi Vladimir Plahotniuc. Declarația a fost făcută de procurorul general în cadrul unui briefing.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Stoianoglo, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv ar fi fost chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

În baza unor contracte fictive, semnate între S. A. Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, care se presupune că erau dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele ar fi fost achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27%.

Doar în perioada anilor 2015 – 2017, una dintre companiile nerezidente, care ar fi fost controlată de Plahotniuc, ar fi primit în cont de la companii din alte state circa 35 de milioane de dolari SUA, din care doar aproximativ 27 de milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos. Conform investigațiilor, diferența de bani ar fi fost virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse.

„Am remarcat un lucru important: repetarea blocajelor din partea magistraților de fiecare dată și în fiecare caz în care sunt atinse interesele cetățeanului Vladimir Plahotniuc. Procurorii nu cred în coincidențe. Am semnalat și anterior despre obstacolele și blocajele în calea procurorilor la arestarea, în lipsă, a lui Plahotniuc, la arestarea proprietăților acestuia, la autorizarea perchezițiilor în fostul sediu al Partidului Democrat sau arestarea persoanelor implicate în frauda bancară.

Pot anticipa deja motivația judecătorilor, precum că probatoriul prezentat de procurori e slab. E un pretext steril pentru a conferi plauzibilitate soluțiilor pe care le emit instanțele. Doar că acest pretext nu ține! Vă asigur că toată documentația prezentată de procurori abundă în probe și argumente. La fel și calitatea actelor procesuale e în regulă”, afirmă Stoianoglo.

Precizăm că, în urma schemei de la Metalferos, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei. Acum două săptămâni, ca urmare a acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, au fost reținuți 16 membri ai organizației criminale. Aceștia, însă, sunt cercetați în stare de libertate după ce judecătorii au respins demersurile de arestare preventivă.

Articole asemănătoare

Back to top button