fbpx

Stocurile de motorină din R. Moldova ar fi la cel mai jos nivel din ultimii 5 ani

La începutul acestui an, stocurile de produse petroliere la reţelele de benzinării erau cu circa 25% mai mici decît în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, dacă la începutul anului 2022 stocurile de produse petroliere erau de 38.611 tone, apoi la finele anului constituiau doar 28.775 tone, scrie Mold-street.com.

Stocurile de motorină – la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani

Potrivit datelor ANRE, pe parcursul anului trecut stocurile de benzină s-a majorat cu aproape 600 de tone, pînă la 10.045 tone, care sunt suficiente pentru 22 de zile de consum. În acelaşi timp, stocurile de motorină şi gaz lichefiat s-a redus semnificativ. În cazul gazului lichefiat stocurile s-au diminuat cu circa 28%, până la doar 3.300 tone, care sunt suficiente pentru 21 de zile de consum. Cea mai semnificativă prăbuşire a fost la motorină – cu peste 37%, până 14.540 tone, cantitate suficientă doar pentru 9 zile de consum – cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Pentru comparaţie, stocurile de motorină de la începutul anului 2022 erau suficiente pentru 14-15 zile de consum, iar la începutul anului 2021 – pentru 19 zile de consum.

74% din consum

Motorina este principalul produs petrolier de pe piaţa Moldovei şi are o cotă de 74% din consumul destinat transportului. Astfel, un deficit de motorină este extrem de periculos. O explicaţie a acestei situaţii este războiul din Ucraina, care a afectat logistica de import.

Totuşi, datele statistice vamale arată că importurile de motorină au crescut anul trecut cu peste 50%, dar o mare parte din carburant a fost reexportat în Ucraina.

De notat că, anul trecut, ANRE a susținut în permanență că în țară sunt suficiente cantități de benzină și motorină, iar faptul că la unele stații de alimentare lipsește un produs sau altul „nu reprezintă un fenomen sistemic și ține mai mult de situația logistică complicată din ultimele zile la trecerea frontierei Republicii Moldova”.

Articole asemănătoare

Back to top button