fbpx

Start Recensământ! Despre mituri, amenzi, premieră, dar și cum recunoaștem un recenzor

Luni, 8 aprilie, în Republica Moldova începe Recensământul populației și locuințelor 2024. Premiera este că recenzorii vor colecta informațiile direct pe tablete, nu pe hârtie cum o făceau anterior, iar cei care vor refuza să furnizeze datele personale riscă să fie amendați, dar „în cazuri excepționale”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).

Recenzorul trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.

Potrivit autorităților, fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare. Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie.

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova riscă amenzi de până la 2500 de lei, potrivit șefului Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara.

„Amenzile vor fi aplicate în cazuri excepționale, dacă nicio modalitate de a convinge persoana să participe nu a fost cu răspuns”, a declarat Cara.

Datele oferite la Recensământ sunt confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Aceste date se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

Dacă membrii gospodăriei vor lipsi de acasă, recenzorul va fi obligat să se întoarcă, din nou, de cel puțin cinci ori, pentru a colecta datele conform chestionarelor, a mai explicat Cara.

MITURI:

Această prezentare necesită JavaScript.

Mai multe informații despre recensământ puteți consulta pe pagina Biroului Național de Statistică www.statistica.gov.md/RPL2024. De asemenea, pentru orice întrebări puteți apela gratuit la Linia verde a recensământului 022 800 800 24.

Costurile recensământului sunt evaluate la 370 de milioane de lei, dintre care 329 sunt din bugetul de stat. Restul vin din partea Uniunii Europene.

Articole asemănătoare

Back to top button