fbpx

Sondaj: Câți dintre moldoveni ar vota pentru aderarea la UE dacă ar avea loc un referendum

Dacă ar avea loc un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, peste 56% din respondenții unui sondaj ar vota pentru, iar 25% ar vota contra, alții se declară indeciși sau spun că nu ar participa. 35% ar vota la un referendum pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, în timp ce 47,5% ar vota contra. Între UE și Uniunea Eurasiatică, 54% ar alege UE și 25% ar alege Uniunea Eurasiatică, arată datele unui sondaj prezentat marți, 16 aprilie de Asociația WatchDog.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
captură: WatchDog

Totodată, 48% dintre respondenți consideră că Rusia este o amenințare la adresa Republicii Moldova, iar această cifră este în creștere ușoară, arată datele unui sondaj prezentat marți, 16 aprilie de Asociația WatchDog.

Aproape 47% dintre moldoveni consideră că statutul de neutralitate ar putea proteja RM de o agresiune militară, în timp ce 41% cred că nu ne poate apăra.

De asemenea, 26% s-au expus favorabil privind intrarea Republicii Moldova în componența Rusiei, iar 57,5% au spus că ar vota împotrivă.

Potrivit sondajului, 41% dintre respondenți consideră că lucrurile în țară se îndreaptă în direcție corectă, iar 45% că în direcție greșită.

Din rândul politicienilor, cel mai înalt nivel de încredere îl are Maia Sandu – 46%, urmată de Ion Ceban cu 37% și Igor Dodon cu 36%. Cel mai înalt nivel de neîncredere îl înregistrează Ilan Șor cu 66%, urmat de Igor Dodon cu 61% și Vladimir Voronin 60% dintre respondenți care spun că nu prea au sau deloc nu au încredere în aceștia.

În eventualitatea unor alegeri parlamentare, aproape 72% dintre alegători au expus o opțiune de vot, 7% au spus că nu vor participa la alegeri, alții s-au declarat indeciși sau nu au dorit să răspundă. Conform sondajului, 4 partide au șanse înalte să treacă pragul electoral – PAS (41,5%), PSRM (23%), Șansa (8,5%), PCRM (7%).

În cazul alegerilor prezidențiale, lideri detașați ai competiției sunt Maia Sandu (35% din total) și Igor Dodon (16% din total respondenți). În eventualitatea turului doi de scrutin, actuala președintă ar ieși învingătoare în competiție cu Igor Dodon, Ion Ceban sau Irina Vlah.

În cazul desfășurării unui referendum privind aderarea la UE, 56% ar vota pentru, iar 25% ar vota contra, alții se declară indeciși sau spun că nu ar participa. 35% ar vota la un referendum pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică, în timp ce 47,5% ar vota contra. Între UE și Uniunea Euroasiatică, 54% ar alege UE și 25% ar alege Uniunea Euroasiatică.

Aproape 23% dintre respondenți au declarat că dețin cetățenia României. Dintre aceștia puțin peste jumătate au declarat că vor vota la cele trei scrutine din România (europarlamentare, prezidențiale și parlamentare). În cadrul alegerilor prezidențiale, marea majoritate sunt indeciși (44%) sau spun că nu vor vota (23%) când sunt rugați să aleagă dintr-o listă de candidați. Dintre cei care au ales totuși o opțiune, lider detașat în preferințele alegătorilor cu cetățenie română din Republica Moldova este secretarul adjunct NATO Mircea Geoană – 52%, urmat la mare distanță de premierul României Marcel Ciolacu – 17% și senatoarea Diana Șoșoacă (15%).

Sondajul a fost realizat în perioada 6 – 13 aprilie, pe un eșantion de 1008 persoane, cu vârstă de peste 18 ani. Eroarea este de aproximativ 3%. A fost organizat în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD cu suportul Open Society Foundation. Rezultatele și concluziile nu reprezintă poziția donatorului.

Vezi și: Ce partide și candidați la prezidențiale ar vota moldovenii, în cazul în care alegerile ar avea loc duminica viitoare

Sondaj: Câți moldoveni văd în Rusia o amenințare la adresa Republicii Moldova

Articole asemănătoare

Back to top button