fbpx

sondaj | Absolvenții susțin că nu sunt lăsați să decidă cum se va desfășura BAC-ul

La începutul lunii martie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a respins petiția a peste 10,000 elevi ce solicitau anularea examenelor de BAC și a declarat pentru o instituție media că examenele de BAC se vor desfășura regulamentar în perioada 4-22 iunie, așa cum a fost anunțat de la începutul anului școlar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu toate acestea, MECC nu a invocat motivele pentru care se revine la formatul inițial de desfășurare a examenelor și nici dacă această decizie a fost consultată cu absolvenții.

Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a lansat recent un sondaj cu privire la modul de desfășurare a examenelor de absolvire la care au participat 2427 elevi din clasa a 9-a și a 12-a, dintre care 1625 absolvenți de liceu.

În baza acestuia, s-a constatat că aproape toți respondenții au rămas în urmă cu învățătura în acest an și nu sunt pregătiți pentru examenul de BAC. Totodată, aceștia se află într-o stare de confuzie și incertitudine cu privire la desfășurarea examenelor de absolvire.

Pe de o parte, elevii nu înțeleg din ce cauză strategia autorităților cu privire la desfășurarea examenelor s-a schimbat în acest an în contextul în care circumstanțele, accesul și calitatea educației s-au înrăutățit comparativ cu situația din aprile – mai 2020.

Numărul de cazuri COVID este de 10 ori mai mare la moment comparativ cu perioada menționată, numărul de ore predate online în anul școlar 2020-2021 este cu mult mai important comparativ cu cel de anul trecut, iar calitatea în predare și nivelul de acces la educație în învățământul la distanță s-au înrăutățit de la începutul pandemiei. Mai nou, se constată că o mare parte din elevii care au fost bolnavi în această perioadă, au dificultăți de concentrare.

Pe de altă parte, în pofida declarațiilor MECC și a informației diseminate în presă, constatăm că mulți absolvenți nu știu dacă examenele de BAC se vor desfășura în acest an și în ce condiții. Acest lucru denotă lipsa unei comunicări clare și periodice din partea instituțiilor cu privire la modul de desfășurare a examenului de BAC în acest mediu incert și schimbător. De altfel, elevii spun că starea de suspans îi împiedică să se organizeze și să-și planifice o strategie de pregătire eficientă pentru absolvire.

Totodată, absolvenții sunt dezamăgiți că nu sunt consultați de către autorități în privința deciziilor care le afectează viitorul sau cel puțin întrebați cu privire la dificultățile pe care le întâmpină la momentul actual. Aproape toți elevii chestionați (95%) spun că nu sunt pregătiți pentru examenul de BAC.

Măsuri simple, implementate în timp util, precum publicarea unor teste de simulare adaptate la realitatea actuală și exersarea frecventă în baza acestora la ore, reducerea temelor pentru acasă la obiectele ce nu vor fi testate la BAC și asigurarea orelor adăugătoare din bugetul de Stat pentru elevii vulnerabili ar putea ajuta absolvenții să depășească această barieră.

Chiar și așa, în opinia tinerilor, anul școlar 2020-2021 reprezintă un moment de colaps al sistemului de învățământ în Republica Moldova. Volumul materialului didactic și modul de predare, în esență, au rămas aceleași, în timp ce capacitatea de reținere a informației în rândul elevilor s-a redus considerabil pe online. Alți factori precum stresul, lipsa interacțiunii, haosul indus de alternarea modelelor de învățare și lipsa unui sistem de monitorizare eficient au accentuat acest fenomen.

Totodată, din perspectiva dreptului la educație, accesul limitat a cca 86,000 de elevi (27%) din învățământul general la educație pe timp de pandemie ridică îngrijorări cu privire la faptul că desfășurarea examenelor de BAC în condițiile menționate de către MECC ar putea accentua inegalitățile în rândul tinerilor.

În aceste condiții, potrivit sondajului în rândul a 1625 absolvenți de liceu, 71% din respondenți își doresc ca, în acest an, examenele de BAC să fie anulate și să se aplice media aritmetică la clasele liceale pentru obiectele vizate. Totodată, 16% din absolvenți își doresc ca autoritățile să le ofere posibilitatea de a opta, la alegere, fie pentru examenul de BAC în centrele de bacalaureat, fie pentru media aritmetică.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button