fbpx

Siberia – neputincioasă în fața încălzirii globale. Zona s-ar putea transforma într-un teritoriu de găzduire a refugiaţilor climatici

Un studiu ruso-american prezice faptul că fenomenul încălzirii globale ar putea transforma Siberia într-un teritoriu de găzduire a refugiaţilor climatici.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe fondul creşterii temperaturilor medii, suprafața uriașă a Siberiei, care actualmente este slab populată din cauza temperaturilor joase, ar putea deveni o destinaţie pentru numeroase persoane care vor fi ameninţate de ape şi dezastre naturale.

Ipotezele au fost concepute în baza unui studiu realizat de un institut din Krasnoiarsk (Rusia) şi un centru afiliat NASA (SUA). Potrivit autorilor studiului, temperatura medie înregistrată în ianuarie în Siberia ar putea creşte cu aproape 6 grade Celsius până în 2080, fapt ce va face această regiune mai accesibilă practicării agriculturii.

Totodată, capacitatea Siberiei de a găzdui populaţia umană va creşte de la 3 la 9 până la sfârşitul secolului XXI, îndeosebi pe fondul retragerii permafrostului – solul îngheţat permanent, transmite Adevărul.

„Nu e o schimbare majoră pentru o zi, dar, pe plan climatic, ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte”, comentează Amber Soja, unul dintre coautori.

Siberia, care are o suprafață totală de 13,1 milioane de kilometri pătrați, este populată de numai 39 de milioane de oameni. Este una dintre cele mai extinse regiuni ale lumii, dar este și una dintre cele mai slab populate.

Satul Oimiakon, din Republica Saha, în Siberia Orientală, este cunoscut ca fiind cel mai rece loc din lume, cu temperaturi medii de – 50 de grade Celsius în ianuarie.

Articole asemănătoare

Back to top button