fbpx

Sfaturi cum să mănânci sănătos și să arăți bine

Dragă adolescent, știm că traversezi o perioadă deloc ușoară, o perioadă de criză și schimbări majore în viața ta. Întâmpini provocări în toate ariile vieții – familie, prieteni, școală și, evident, în relația ta cu tine însuți. Una din componentele relației cu persoana care va fi mereu alături de tine, adică tu însuți, o reprezintă alegerile alimentare pe care le faci. Acestea pot avea o influență majoră asupra modului în care arăți și, cu siguranță, cum te simți.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Te încurajăm să treci cu succes prin această perioadă, astfel, ți-am pregătit în continuare 5 provocări alimentare cu care te confrunți și câte o soluție pentru fiecare. Ești gata să le afli?

Problema #1: Senzația constantă de foame.

Nu te mira că vrei să mănânci aproape permanent, iar părinții sau frații/surorile mai mici decât tine – nu. Este normal. În perioada de adolescență corpul tău se transformă radical – crește în înălțime, își schimbă aspectul exterior, astfel încât începe să se asemene tot mai mult cu corpul unui adult. Pentru aceste schimbări organismul tău are nevoie de energie și îți dictează permanent că ar fi cazul să îl hrănești.

Soluția: Aici este momentul crucial al alegerilor pe care le faci, deoarece în funcție de ceea ce îi vei oferi corpului, așa va arăta și se va dezvolta acesta. Astfel, dacă îi vei oferi fast-food, patiserie, dulciuri și băuturi carbogazoase, senzația de foame se va agrava, iar corpul tău va acumula grăsime în plus. Pentru a scăpa de dorința de a ronțăi ceva pentru o perioadă mai îndelungată și a determina corpul tău să fie în formă optimă, oferă-i proteine din carne, pește, lactate și ouă, grăsimi sănătoase din uleiuri, nuci, semințe, avocado, unt și suficiente fibre alimentare din cereale integrale, fructe și legume.

Problema #2: Te dai dintr-o extremă în alta.

Ieri ai mâncat atât de mult, încât ai ajuns la senzația de durere în stomac, iar azi decizi să nu mai mănânci de frica kilogramelor în plus sau a senzației constante de vinovăție. Poate mergi și îți provoci voma imediat după masă, condus de o dorință pronunțată de a scăpa de tot ce ai mâncat, cu frica să nu afle nimeni și cu supărarea pe propriul corp. Această măsură este pentru o perioadă foarte scurtă, deoarece problemele revin, iar episoadele de mâncat necontrolat se tot repetă.

Soluția: Oricât de greu și de rușinos ar fi, urmează să vorbești cu cineva despre problema ta. Nu este o glumă, deoarece te poți alege în timp cu probleme grave de sănătate, precum dureri de stomac, carii dentare, boli de inimă, ficat sau rinichi. Pe lângă acestea, pielea ta își va schimba aspectul, iar lumea din jur va bănui că ceva este în neregulă cu tine. Adresează-te dirigintelui, psihologului, unui specialist din centrele YK sau oricărui adult pe care te poți baza. Crede-ne, în adolescență ești extrem de vulnerabil la critică, neacceptare sau agresiune, astfel încât îți este foarte greu să te descurci de unul singur.

Problema #3: Vrei să fii slab, la fel ca influencerii pe care îi urmărești.

Vrem sau nu, dar spațiul online ne acaparează mințile – vrem să fim, să arătăm și să trăim la fel ca cei pe care îi urmărim. S-ar putea să te încânte corpul unui model sau al unui interpret, astfel încât începi să cauți soluții rapide și magice de a slăbi și a fi în exact aceeași formă ca și aceștia. Evident, prima măsură care îți vine în minte este înfometarea. Cu toate acestea, ar fi bine să iei aminte că mediul online implică adesea și o doză bună de amăgeală – editarea drastică a fotografiilor, filtre, poziționări speciale în fața camerei sau îmbrăcăminte bine selectată.

Soluția: Foamea nu te va ajuta. Ei bine, poate pentru o perioadă foarte scurtă, însă apoi corpul tău va intra într-o stare de șoc și nu va mai slăbi. Vei fi mirat – cum adică, nu mănânc și nu mai slăbesc? O asemenea strategie reprezintă o frică de moarte pentru corpul tău, astfel încât conservează fiecare celulă de grăsime pe o perioadă cât mai îndelungată. O soluție mult mai eficientă este să mănânci cumpătat, selectând cu atenție alimentele.

Problema #4: Dacă nu ești ca ceilalți, devii izolat

Poate nici nu îți place fast-food-ul, iar băuturile carbogazoase te balonează, însă le consumi de dragul celor cu care îți petreci orele libere. Cu timpul, evident, te deprinzi și nu îți mai imaginezi viața fără aceste produse. Dar cu sănătatea ta, cum rămâne? Cei vei face atunci când vei descoperi, într-o bună dimineață, primele kilograme în plus sau atunci când reușitele tale școlare vor fi proaste, te vei îmbolnăvi frecvent și vei deveni un client fidel al stomatologului sau al cosmetologului?

Soluția: Discută cu colegii și prietenii tăi. Îndeamnă-i să mâncați împreună, cel puțin ocazional, și produse sănătoase. Evident, din start vei întâmpina rezistență – un burger pare mai apetisant decât o tartină din pâine integrală, carne coaptă și legume. Cu toate acestea, insistența ta și exemplul pe care îl poți oferi nu vor rămâne nerăsplătite.

Problema #5: Nu mai dorești să petreci timpul cu familia ta

Acum îți pare că nimeni nu te înțelege, iar conflictul dintre generații e mai accentuat ca niciodată. Nu îți dorești să comunici sau să împărtășești din trăirile tale. Mult mai ușor este să petreci timpul cu semenii tăi.

Soluția: Timpul va trece și îți vei dori o relație frumoasă cu părinții și frații/ surorile tale. Cel mai potrivit timp să o faci este chiar acum, iar cel mai oportun loc este chiar bucătăria casei. Începe cu un pas mic – ia dejunul alături de familie, oricât de rapid s-ar întâmpla, te va ajuta să creezi o conexiune cu cei dragi. Ulterior, fă-ți timp și la cină, cel puțin ocazional, să fii alături de părinți, frați, surori.

Sperăm că ți-am răspuns prin aceste sfaturi la cel puțin câteva din provocările cu care te confrunți, iar tu vei ține cont de ele în viitorul apropiat.

Ai grijă de tine – mănâncă sănătos!

Articole asemănătoare

Back to top button