fbpx

Serviciul Vamal anunță simplificarea procedurii de certificare pentru exportatorii moldoveni de mărfuri în Norvegia și Elveția

Din 1 ianuarie 2020, antreprenorii care exportă mărfuri de origine preferențială a Republicii Moldova în Norvegia și Elveția pot beneficia de o procedură simplificată de certificare a originii mărfurilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai exact, aceștia au posibilitatea să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declarații, aplicată pe un document comercial. De această facilitate urmează să beneficieze agenții economici care solicită înregistrarea în Sistemul informațional al Exportatorilor Înregistrați (REX-System).

Potrivit Serviciului Vamal, noua procedură prezintă avantaje precum eliminarea termenului de până la trei zile stabilit pentru eliberarea certificatului de origine, excluderea cheltuielilor aferente perfectării și eliberării a acestuia, dar și limitarea contactului direct cu factorul uman.

Totodată, autoritatea vamală atenționează că, începând cu 1 iulie 2020, la exportul mărfurilor din Moldova, Elveția și Norvegia nu vor mai acorda preferințe în baza certificatelor de origine Forma A, ci doar în baza înregistrării exportatorilor în Sistemul REX.

În acest sens, exportatorii sunt îndemnați să solicite înregistrarea în Sistemul REX prin depunerea unei cereri.

Articole asemănătoare

Back to top button