fbpx

Scumpirea carburanților, analizată la Guvern: Ciocoi a dispus crearea unui grup de experți

Grupul de lucru responsabil de analiza și monitorizarea prețurilor s-a întrunit la Guvern pentru a discuta ultimele tendințe de creștere a prețurilor la produsele petroliere. În acest context, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a dispus crearea unui grup de experți.

Factorii ce au influențat scumpirile produselor petroliere sunt condiționate de majorarea prețului de import și majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2021. Totodată, majorările sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale, a transmis reprezentantul ANRE.

Ciocoi a dispus crearea unui grup de experți în domeniu, pentru a analiza cadrul normativ ce stabilește modalitatea de reglementare a prețurilor și a înainta, în caz de oportunitate, propuneri de modificare a legislației pentru aplicarea metodei mai eficiente.

„Trebuie să analizăm situația din domeniu și dacă e necesar să pregătim modificări în legislație, pentru ca atât statul, cât și consumatorul să nu aibă de suferit. Consider că majorarea cheltuielilor agenților economici în condițiile unei crize pandemice este o urmare a unui management defectuos”, a menționat Aureliu Ciocoi.

Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, a menționat că la momentul actual, instituția efectuează investigații care vizează unii operatori petrolieri.

„Chiar dacă nu avem pârghii legale suficiente, trebuie să analizăm opțiunea unei eventuale înțelegeri de cartel între companiile petroliere, care au majorat identic prețurile pentru carburanți”, a declarat Răducan.

Menționăm că benzina, motorina și gazul petrolier lichefiat s-au scumpit considerabil la benzinăriile Petrom în noaptea de 15 ianuarie. După câteva zile, și alte benzinării au afișat mărirea tarifului la carburanți.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button