fbpx

Scrisoare deschisă a SRL Ubicuit Grup, privind situaţia creată la SRL Central House: „Vrem să spunem adevărul”

Prin această scrisoare deschisă, SRL Ubicuit Grup dorește să aducă la cunoştinţa opiniei publice adevărul despre situaţia creată la SRL Central House, companie în capitalul social al căreia Ubicuit Grup a achiziţionat anterior 70%.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tranzacţia în urma căreia SRL Ubicuit Grup a devenit asociat în cadrul SRL Central House a avut loc pe 9 martie 2015. În acea zi, SRL Ubicuit Grup a încheiat un contract de vânzare/cumpărare (autentificat la notar) cu Vitalie Perciun, care a şi vândut cele 70% din capitalul social al SRL Central House, primind echivalentul bănesc (prețul bunului) de la SRL Ubicuit Grup. Contractul de vânzare-cumpărare a fost prezentat autorității competente (pe acea dată – Camera Înregistrării de Stat), fiind efectuate modificările în actele de constituire ale SRL Central House și în registrele publice (registrul de stat al persoanelor juridice).

După tranzacţie, Vitalie Perciun a rămas în calitate de administrator. Lucrurile stranii au început să se întâmple începând cu 1 august 2018, când SRL Central House, prin administrator, a încheiat un contract de locațiune cu SRL Central Grup (o întreprindere afiliată lui Perciun), care-l are în calitate de administrator pe acelaşi Vitalie Perciun. În baza contractului menţionat, toate bunurile imobile (cu o suprafață de 2701,8 m.p.) ale SRL Central House au fost transmise în locațiune pentru o perioadă de 29 de ani, la un preț derizoriu (cinci euro/per m.p., 3trei euro/per m.p.). Acest contract este semnat din partea ambelor părți de către Vitalie Perciun.

Ulterior, SRL Central Grup a transmis bunurile închiriate de la Central House SRL în sublocațiune chiriașilor la un preț de cel puțin 50 euro/per m.p. Această administrare defectuoasă a SRL Central House a făcut ca întreprinderea să intre în incapacitate de plată a datoriilor formate.

Pentru a primi informațiile și actele (contabile și juridice) ce vizează SRL Central House, asociatul SRL Ubicuit Grup a formulat demersuri în acest sens, însă administratorul Perciun refuza furnizarea actelor, motiv pentru care, pe 5 noiembrie 2019, s-a convocat Adunarea generală a asociaților care a hotărât schimbarea administratorului SRL Central House. Această hotărâre a fost atacată în judecată de Vitalie Perciun, iniţial din numele său, iar ulterior – din numele SRL Central House.

În paralel, Perciun a depus cerere de chemare în judecată a SRL Ubicuit Grup, solicitând desfacerea contractului de pe 9 martie 2015, de vânzare-cumpărare a cotei-părți de 70% din partea socială a SRL Central House. Iniţial, cererea nu a fost acceptată, judecătorul depistând că aceasta conţinea încălcări de procedură. Însă cererea a fost acceptată ulterior, după care magistratul din judecătoria Chișinău, sediul Centru, dispune măsuri de sechestru:

„Se interzice pârâtului SRL Ubicuit Grup, cu sediul în mun. Chișinău, str. Zelinski 36/1, și autorităților publice să efectueze și respectiv să înregistreze careva tranzacții în privința părții sociale în mărime de 70% din cadrul Central House SRL.

Se interzice pârâtului SRL Ubicuit Grup, cu sediul în mun. Chișinău str. Zelinski 36/1, și autorităților publice să efectueze modificări în Registrul persoanelor juridice privind datele Central House SRL, cu sediul în mun. Chișinău str. Varlaam 58.

Se interzice efectuarea anumitor modificări în Registrul bunurilor imobile cu privire la bunurile Central House SRL”.

Această încheiere judecătorească, prin decizia Curții de Apel Chișinău, a fost anulată integral pe 28 ianuarie 2020, pentru motive de ilegalitate.

Dar epopeea nu s-a încheiat aici şi, pe 3 iulie 2020, judecătorul a anulat contractul încheiat pe 9 martie 2015, din motiv că SRL Ubicuit Grup nu ar fi achitat prețul, deși în contract se indică că banii au fost primiți până la semnarea contractului. Este o hotărâre absurdă şi acest lucru îl poate confirma chiar şi o persoană fără studii juridice.

Hărţuirea noastră pe cale judiciară nu s-a oprit nici măcar după această decizie absurdă. Astfel, pe 22 noiembrie 2019, Vitalie Perciun depune o altă cerere de chemare în judecată împotriva SRL Ubicuit Grup şi a IP Agenția Servicii Publice privind nulitatea procesului verbal nr. 05/11/2019 și a hotărârii de pe 5 noiembrie 2019 ale Adunării Generale Extraordinare a asociaților Central House SRL, prin care s-a dispus schimbarea administratoruluiÎn rezultat, prin încheierea de pe 5 decembrie 2019 a judecătorului s-a dispus:

„Se suspendă executarea hotărârii adunării generale extraordinare a asociaților SRL Central House, de pe 5 noiembrie 2019, prin care s-a hotărât eliberarea înainte de termen a administratorului Vitalie Perciun și numirea noului administrator Central House SRL și se interzice Agenției Servicii Publice să efectueze modificări în Registrul de stat al persoanelor juridice privind administratorul Central House SRL până la examinarea cauzei în fond”.

După această încheiere judecătorească de pe 5 decembrie 2019, ca urmare a multiplelor cereri de strămutare și de recuzare, prin decizia Curții de Apel Chișinău, a fost anulat sechestrul pe 4 iunie 2020 pentru motive de ilegalitate.

În acest interval de timp, Perciun – în calitate de administrator al SRL Central House – a depus cerere introductivă privind intentarea procesului de insolvabilitate față de SRL Central HousePrintre creditorii SRL Central House, care au fost declarați de el, este Vitalie Perciun și întreprinderile ce-i sunt afiliate. A urmat hotărârea de pe 10 iunie 2020 a judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care s-a intentat procesul de insolvabilitate față de SRL Central House.

Este important de menţionat că intentarea procedurii de insolvabilitate, determină încetarea activităţii administratorului/directorului numit de asociați, indiferent că este Perciun sau o altă persoană. Până pe 10 iunie 2020, modificările operate în Registrul de stat al persoanelor juridice s-au făcut în temeiul altor acte corporative (proces-verbal al adunării generale extraordinare și hotărârea asociaților). Însă, din momentul intentării procedurii de insolvabilitate, în corespundere cu art. 74-75 din Legea insolvabilității, activitatea organelor de conducere ale debitorului se suspendă.

În situația în care însuşi Vitalie Perciun a semnat și a depus cerere de insolvabilitate, prin efectul legii se suspendă și se ridică dreptul administratorului/directorului SRL Central House de a conduce întreprinderea. Acest drept trece la administratorul de insolvabilitate numit de instanța de judecată.

Deși Perciun nu mai deține funcția de administrator/director al SRL Central House, nu a transmis actele administratorului de insolvabilitate, chiar dacă judecătorul de insolvabilitate a stabilit obligativitatea acestei măsuri. Perciun utilizează şi acum ștampila SRL Central House, încheind acte, semnând în dauna continuă a SRL Central House.

Chiria de la încăperile SRL Central House la fel este încasată de către Vitalie Perciun şi e vorba de sume impunătoare (suprafața e de 2701,8 m.p., iar chiria e de 50 de euro/per m.p.).

Am considerat necesar să facem publice toate aceste ilegalităţi, deoarece e o situaţie ieşită din comun, care prejudiciază drepturile asociaţilor, dar şi compromite statul de drept Republica Moldova. De asemenea, dorim să menţionăm că toate aceste fărădelegi sunt posibile inclusiv datorită faptului că la mijloc e interesul unei persoane afiliate politic (anterior fiind în fruntea Ministerului Justiției), care de fapt a şi validat operaţiunea de fraudare la care ne referim în această scrisoare.

Ne exprimăm speranţa că organele abilitate ale statului se vor autosesiza după această scrisoare deschisă şi vor întreprinde măsurile ce se impun pentru a curma această ilegalitate evidentă. Legea e lege pentru toţi şi nu trebuie să se facă excepţii pentru nimeni, nici măcar pentru politicieni cu interese camuflate în mediul de afaceri.

Articole asemănătoare

Back to top button