fbpx

Scandal de proporții! Mai multe bănci mari ale lumii ar fi permis infractorilor să spele sume imense de bani

Mai multe bănci mari ale lumii sunt implicate într-un scandal de proporții, fiind acuzate că ar fi permis spălare de bani de către infractori. Conform unor documente obținute de Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din Statele Unite ale Amerciii (FinCEN), tranzacțiile efectuate în perioada 2000 – 2017 se ridică la peste 2000 de miliarde de dolari.

Cea mai mare bancă din Marea Britanie, HSBC, ar fi permis unora care au comis fraude să mute banii furați în jurul lumii. Mai mult, întreprinderea este acuzată că a luat această decizie chiar dacă a fost avertizată de anchetatori.

Un alt exemplu este JP Morgan, care – fără a cunoaște cine e proprietarul – ar fi permis unei companii să treacă un miliard de dolari printr-un cont din Londra. Aceasta ulterior a depistat că firma este a unui mafiot căutat de FBI, transmite BBC.

„Profiturile obţinute din droguri, averi deturnate ale ţărilor în curs de dezvoltare şi bani câştigaţi din piramide Ponzi au reuşit să treacă prin aceste instituţii financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajaţi ai băncilor”, se arată într-o ancheta la care au lucrat 108 instituţii media din 88 de ţări.

Menționăm că numeroasele bănci acuzate sunt vizate în peste 2500 de documente obținute de FinCEN.

Articole asemănătoare

Back to top button