fbpx

Șase minute de exerciții intense stimulează o moleculă esențială din creierul tău: Ce au descoperit cercetătorii

Șase minute de exerciții de mare intensitate sunt suficiente pentru a produce o proteină cheie în creier, una care este importantă în formarea, funcționarea și memoria creierului și care a fost implicată în progresul tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proteina specializată în cauză se numește factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) și promovează atât creșterea, cât și supraviețuirea celulelor neuronale din creier, precum și facilitarea dezvoltării de noi legături și căi de semnalizare.

Ce ne fac la creier exercițiile intense

În acest studiu, 12 voluntari activi fizic (cu vârste între 18 și 56 de ani) au fost supuși la trei teste, pentru a vedea care este cel mai bun pentru a genera BDNF în creier: 20 de ore de post, 90 de minute de ciclism sau 6 minute de ciclism viguros, scrie Playtech.

Explozia scurtă și intensivă a acestei perioade a ciclismului a văzut cele mai bune rezultate în ceea ce privește producția de BDNF. De fapt, a crescut nivelul de BDNF din sânge de patru sau cinci ori, în comparație cu o ușoară creștere după exerciții ușoare și nicio schimbare cu postul.

Următoarea întrebare este de ce se întâmplă acest lucru. În cele din urmă, exercițiile de mare intensitate ar putea fi folosite ca o modalitate convenabilă și ieftină de a menține creierul sănătos.

Este posibil ca creșterea trombocitelor din sânge care apare în mod natural odată cu exercițiile fizice ar putea explica aceste constatări. Trombocitele stochează o cantitate mare de BDNF, ceea ce ar putea explica vârful care coincide cu ciclul intens.

Alternativ, creșterea ar putea fi cauzată de schimbarea între sursele de combustibil ale creierului, în urma unui exercițiu intens, spun cercetătorii.

Articole asemănătoare

Back to top button