fbpx

„Să nu ne ascundem după deget”: O absolventă de rezidențiat de la USMF dezvăluie presiuni și corupție în sistemul medical

Alina Istrate, absolventă a studiilor postuniversitare de rezidențiat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, și-a exprimat nemulțumirile în legătură cu sistemul medical moldovean într-o postare recentă pe rețelele de socializare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Istrate a abordat o serie de aspecte critice legate de experiența sa în cadrul instituției și a sistemului de sănătate din țară. Printre problemele semnalate se numără discriminarea de gen, presiunile și ponegreală din partea profesorilor, corupția, practicile de rezidențiat și repartizare, precum și lipsa de condiții pentru studii și muncă plătită.

„Puteți să faceți marketing de milioane pentru USMF ca studenții să vie motivați în domeniul medical, dar după 2 pași făcuți vor simți marea dezamăgire bătând la ușă (discriminare de gen, ponegreală de la profesori în cea mai frumoasă amploare, corupție, nănășism, ierarhie, burn out veșnic, nepăsare, hărțuire)”.

Absolventa a adus în discuție condițiile dificile în care studenții și rezidenții își desfășoară activitatea, subfinanțarea, și practicile contestabile în procesul de repartizare a locurilor de muncă. Ea a menționat și problema transferurilor, discriminarea financiară a medicilor rămași în orașe comparativ cu cei trimiși în zonele rurale și suburbiile orașelor.

„Eu doar vreau ca să nu ne ascundem după deget, să nu ne amăgim și să spunem că: da, este rău, este dezamăgitor, nu este ideal, se produc mici schimbări, dar sistemul medical este DEFECT! Investești 9 ani din viața ta, care nu au fost ușori (doar cei trecuți prin medicină vor înțelege), pentru ca în final să nu știi unde s-o apuci…”, spune tânăra.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu a emis încă nicio reacție oficială în legătură cu acuzațiile aduse.

Articole asemănătoare

Back to top button