fbpx

Republica Moldova mai curată! Când va începe construcția infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a efectuat o vizită de lucru de două zile la Cahul și Edineț, unde a discutat despre procesul de îmbunătățire a serviciilor de gestionare a deșeurilor solide cu reprezentanți ai autorităților locale din raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni și Edineț, Cahul, Cantemir, Cedâr-Lunga, Vulcănești și Taraclia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul discuțiilor, Iuliana Cantaragiu a informat că pentru construcția infrastructurii de gestionare a deșeurilor urmează să fie revizuite și actualizate documentele tehnice, studiile de fezabilitate – pentru a cunoaște numărul populației, cantitatea de deșeuri generată și alte date aferente studiului, după care vor fi inițiate lucrările propriu-zise de construcție.

„Noi avem o viziune de țară cu privire la gestionare a deșeurilor, iar astăzi avem oportunitatea financiară, grație BEI și BERD, s-o implementăm. Vreau știu care sunt și viziunile autorităților locale despre gestionarea deșeurilor, dacă suntem pe aceeași pagină și dacă putem rezolva această problemă în comun.

De asemenea, mi-aș dori să înțelegem cu toții că gestionarea integrată a deșeurilor nu este doar un subiect ce ține de protecția mediului. Este și o posibilitate de dezvoltare a sectorului economic de valorificare a deșeurilor (reciclare, valorificarea energetică a deșeurilor, reintroducerea în economia națională a materialelor obținute din reciclarea deșeurilor etc), înseamnă și noi locuri de muncă”, a mai adăugat ministra în context.

Vizita a avut loc în contextul implementării Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, în cadrul programului „Managementul Deșeurilor Solide în Republica Moldova”, implementat cu suportul Băncii Europene de Investiții (BEI) și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în opt regiuni de dezvoltare:

  • trei în regiunea de dezvoltare Sud;
  • trei în Centru;
  • două în regiunea de dezvoltare Nord.

În prezent, proiectul pilot este implementat în regiunea de dezvoltare a raioanelor Nisporeni, Călărăși și Ungheni. Aceasta se află deja în etapa de definitivare a studiului de fezabilitate, iar lucrările de construcție ale infrastructurii în regiune ar putea fi inițiate în anul 2022.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button