fbpx

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional vor efectua o vizită la Chișinău. Cu ce scop este organizată misiunea?

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internțional (FMI) vor efectua o vizită de lucru la Chișinău în perioada 26 iunie – 10 iulie 2019.

Misiunea, condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile moldovenești, în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Experții vor analiza evoluțiile recente din economia țării, dar și progresul atins în implementarea programului. Totodată, aceștia vor actualiza prognozele macroeconomice și vor discuta despre politicile macroeconomice pentru viitor.

Programul pe trei ani al autorităţilor moldoveneşti, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanţat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 179 milioane dolari SUA şi cu cca ¾ din cota deţinută de Republica Moldova la FMI), din care 81,4 milioane DST (circa 112 milioane dolari SUA) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani şi jumătate şi un termen de rambursare de 10 ani.

Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 2,1 la sută), un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de patru ani şi jumătate.

Articole asemănătoare

Back to top button