fbpx

Referendumul privind aderarea la UE, la toamnă. Maia Sandu a anunțat site-ul și sloganul campaniei

„R. Moldova va trece printr-un moment de cotitură. Referendumul de aderare la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru și va consfinți alegerea cetățenilor în Constituție. Fac un apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis și să pornim activitățile pentru organizarea referendumului în această toamnă”. Declarația a fost făcută, luni, 18 martie, de președinta R. Moldova, Maia Sandu, pe fundal având un banner cu sloganul „Uniți pentru Moldova Europeană”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șefa statului a precizat că a desfășurat circa 20 de runde de consultări în ultimele luni, la care a discutat cu peste 500 de oameni din diverse domenii, a mers în mai multe localități, a vorbit cu diaspora – toți sunt uniți de o cauză comună, pentru o Moldovă europeană.

Totodată, președinta a punctat:

„E important să facem acum referendum pentru că este o ocazie istorică, așteptată de trei decenii – statele membre ale Uniunii Europene sunt mai deschise ca oricând, avem voința politică necesară pentru acest pas, iar cetățenii noștri doresc să facă parte din UE. Acest lucru trebuie reconfirmat și scris în Constituție, ca oricine ar fi la guvernare, vocea poporului pentru această direcție de dezvoltare să fie obligatorie pentru clasa politică”.

„Referendumul este proiectul și obiectivul întregii țări, al tuturor cetățenilor. Tocmai de aceea, am îndemnat societatea civilă să inițieze un grup de organizare și să-și coordoneze eforturile de promovare a referendumului și aderării la UE. Fiecare efort este crucial”.

„Avantajele aderării la UE sunt evidente și trebuie să comunicăm despre acestea cu cât mai mulți cetățeni în următoarea perioadă: în UE pacea va fi garantată; toți cetățenii vor avea venituri mai mari și locuri de muncă mai bine plătite, fapt demonstrat de salariile și pensiile pe care le vedem în România sau în Lituania; vom avea legi și justiție după standardele UE, unde drepturile sunt respectate, oamenii călătoresc liber și toți sunt egali în fața legii; vom primi ajutor financiar mai mare pentru autostrăzi, școli și sisteme de alimentare cu apă; ne vom bucura de bună înțelegere și păstrarea tradițiilor”.

Maia Sandu a mai subliniat că referendumul privind integrarea nu aparține unei sau altei persoane, ci este o alegere care va defini destinul generațiilor viitoare, care va asigura că „Moldova noastră dragă va sta mândră și egală în marea familie europeană. Acest lucru ne unește pe toți”.

„Da, în fața noastră sunt și vor fi provocări. Sunt forțe care nu doresc să ne vadă împlinind acest obiectiv. Dar împreună, avem puterea de a depăși orice încercare de destabilizare, orice îndoială sau frică. Acum, mai mult ca niciodată, este vital să fim uniți: partide politice, societate civilă, cetățeni de pretutindeni. Este timpul să demonstrăm că Moldova este pregătită, decisă și capabilă să își asume locul care i se cuvine în familia europeană”, a mai declarat președinta.

Pentru a afla mai multe despre avantajele referendumului de aderare la UE, astăzi a fost lansat și site-ul pentru.md.

„Aceste și multe avantaje pe care le cunoaștem mai bine, le cunoaștem mai puțin, despre care trebuie să vorbim mai mult decât am vorbit până acum vor fi prezentate în diferite forme, inclusiv pe un site care a fost lansat astăzi și care poate fi găsit sub numele de pentru.md, unde se vor prezenta în continuare informații despre ce face UE în Moldova și care sunte avantajele, beneficiile integrării europene, pentru ca să ajungem la câți mai mulți oameni cu această informație și să putem să combatem falsurile despre UE, pentru că vedem că ele sunt tot mai multe (…)”, a spus șefa statului.

Amintim că la sfârșitul lunii decembrie 2023, șefa statului a anunțat că va candida pentru un nou mandat și că solicită Parlamentului organizarea unui referendum pentru ca cetățenii să-și exprime voința privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Discursul integral al președintei:

„În acest an, avem de trecut printr-un moment de cotitură, mai bine zis Republica Moldova va trece printr-un moment de cotitură. Cred că este important ca să fie foarte clar, ca să conștientizăm cu toții această oportunitate, dar și necesitatea de a pune umărul. Referendumul din toamnă despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii, va consfinți alegerea cetățenilor în Constituție și de aceea vreau să vorbim despre acest lucru așa încât toată lumea să cunoască, să înțeleagă importanța acestui referendum pe care l-am propus la sfârșitul anului precedent. 

În săptămânile, lunile precedente, am avut discuții cu mai multă lume, am organizat până astăzi în jur de 20 de runde de consultări, la care au participat aproximativ 500 de oameni. Am discutat aici la Chișinău, am început discuțiile în raioane și le vom continua în următoarele zile, săptămâni. 

Am început să discut cu moldovenii de la Timișoara, de la București, de la Paris, am vorbit cu oameni din diferite domenii: culturii, educație, sportivi, am vorbit cu oameni de afaceri, am vorbit cu organizații de tineret, cu organizații neguvernamentale din diferite domenii, și cu toții au spus că văd Republica Moldova în marea familie europeană. Toată lumea își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Toată lumea înțelege care sunt beneficiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Așa cum cunoașteți, am avut discuții și cu partidele politice, o să continuăm aceste discuții. 

Acest proiect, proiectul de țară – integrarea europeană, este proiectul care unește societatea noastră și este proiectul care poate să ne asigure acel viitor pașnic, prosper și liber pe care și-l doresc toți cetățenii Republicii Moldova. Întrebările pe care le-am auzit cel mai des la aceste discuții au fost despre „de ce acum?”. Vreau să revin la această întrebare și să ofer câteva răspunsuri. În primul rând, pentru că suntem în fața unei oportunități istorice. Noi de aproape trei decenii vorbim despre integrarea europeană și vedem sprijinul oamenilor pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în sondaje, dar vedem și în evenimentele politice. 

Cred că pentru prima dată s-a spus clar despre ideea aderării țării noastre la Uniunea Europeană la sfârșitul anilor ’90, după care și guvernarea din 2005 a vorbit despre integrarea europeană, după care și guvernările care au urmat, deci e clar că nu este o idee nouă. Noi cu toții ne dorim acest lucru, muncim la acest lucru, doar că nu s-au făcut pași suficient de hotărâți până acum. Cred că în acești 30 de ani s-a făcut un pas înainte și jumătate înapoi. Și nu putem să mai ezităm, nu vrem să mai așteptăm 30 de ani. 

Vrem ca lucrurile să se îmbunătățească cât de curând. Vrem, în primul rând, să avem certitudinea păcii și de aceea trebuie să fim hotărâți, să nu ezităm, să nu ne speriem, să nu ne împiedicăm și să conștientizăm cu toții că este șansa noastră pentru dezvoltare, pace și să mergem mult mai hotărâți de acum încolo. Odată scris în Constituție acest obiectiv de integrare europeană, toată clasa politică a Republicii Moldova va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea această consecvență în realizarea acestui plan de dezvoltare a țării și, respectiv, vom avea certitudinea îndeplinirii acestui obiectiv într-un termen relativ strâns. 

În ultimii doi ani, noi am făcut pași serioși și hotărâți, cunoașteți că am reușit să obținem statutul de țară candidată și la aproape un an de zile am reușit să obținem și decizia de inițiere a negocierilor. Autoritățile muncesc și vor munci în continuare foarte serios pe această cale. 

În același timp, auzim voci din opoziție care spun că acest proiect nu este proiectul poporului, este proiectul guvernării. Ca să poată să se convingă toată lumea că este proiectul poporului, e nevoie de acest referendum acum, este nevoie de această decizie a cetățenilor acum. 

Am discutat cu multă lume din afara politicului și am văzut mult interes pentru a pune umărul și îndemnul  meu pentru cei din societatea civilă, pentru cei din mediul de afaceri, din mediul cultural, din alte domenii, care nu neapărat sunt parte a unor partide politice, este să se organizeze într-un grup de inițiativă și acest grup de inițiativă să coordoneze efortul societății civile. Când zic de societatea civilă mă refer la grupurile, toate grupurile din societate, pentru ca să avem un proces coordonat, coerent, pentru ca să ajungem la cât mai multă lume. 

Efortul principal, evident, este despre combaterea falsurilor, dezinformărilor despre UE și despre promovarea informației – ce înseamnă Uniunea Europeană, care sunt beneficiile, transformările prin care au trecut țările care au aderat la Uniunea Europeană în ultimii 20 de ani, respectiv care sunt avantajele pentru cetățenii țărilor membre ale Uniunii Europene. 

În același timp, vreau să fac un apel către Parlamentul Republicii Moldova să inițieze procesul propriu-zis și să pornim activitățile pentru organizarea referendumului în această toamnă. 

O să vorbim despre avantaje, o să vorbim despre beneficii. Vreau să amintesc doar câteva dintre ele. Cel mai mare avantaj este pacea. Cu toții cunoaștem că pacea este garantată în Uniunea Europeană. În toate statele membre ale UE oamenii se bucură de pace, de aici este și încrederea mea că cetățenii Republicii Moldova vor ca statul nostru să devină stat membru al UE, pentru că toți cetățenii Republicii Moldova își doresc pace aici în Republica Moldova, poate doar cu excepția câtorva slujitori ai Kremlinului, dar în marea majoritate, cetățenii noștri vor pace. Uniunea Europeană este un proiect de pace și așa putem să consolidăm pacea, așa putem să asigurăm pacea prin aderarea la UE. 

Există multe avantaje pentru creșterea bunăstării, pentru creșterea standardelor de viață pentru cetățenii noștri. Aici cu toții putem să vedem care sunt standardele de viață în diferite state ale UE și să comparăm aceste standarde de viață cu cele ale cetățenilor din Republica Moldova. Noi deja beneficiem într-o anumită măsură. Exporturile noastre către UE au constituit anul precedent aproape 65%, ceea ce înseamnă 47 de miliarde de lei. Deci, din UE au venit 47 de miliarde de lei ce au mers la cetățenii care au produs servicii și bunuri, pe care le-au vândut în UE. Spre comparație, exporturile noastre către Federația Rusă constituie doar 3,5%. 

Și, bineînțeles, cu cât mai multe resurse vin în țară, cu atât mai mult se îmbunătățesc condițiile de viață pentru cetățenii noștri, cu atât mai multe contribuții fac agenții economici la bugetul de stat. Cu cât mai multe resurse are bugetul de stat, cu atât mai multe resurse avem pentru ca să investim în educație, sănătate, drumuri, să creștem plățile sociale, salariile, pensiile și multe altele. 

Trebuie să ne uităm și la indicatori, vreau să aduc exemplul a două țări. În România salariul mediu este de 1500 de euro. În Lituania, o țară cu o populație similară Republicii Moldova, salariul mediu este de peste 2000 de euro. La fel și pensiile sunt mai mari în aceste țări. Speranța de viață în țările UE este aproape cu 10 ani mai mare decât speranța de viață în Republica Moldova. Aceștia sunt doar câțiva indicatori care arată cât de mare este diferența dintre condițiile de viață din UE și condițiile de viață din Republica Moldova și de ce noi ne dorim ca să ajungem stat membru al UE. 

În Uniunea Europeană este altă calitate a justiției, statului de drept. Cunoaștem aceste exemple și noi care urmărim și citim, dar și cetățenii care au rude peste hotare, știu că în statele UE legea este lege, justiția este justiție, toată lumea respectă legea, iar cei care nu o respectă sunt sancționați. Exact asta încercăm să construim și acest lucru îl vom putea asigura mai mult și mai bine atunci când vom deveni stat membru al UE. 

Uniunea Europeană deja ne ajută să îmbunătățim infrastructura. Investițiile care se fac în reparația drumurilor, în sistemele de apă și canalizare în multe din localitățile noastre, investiții care se fac în reparația școlilor și a grădinițelor, investiții în sectorul energetic, toate aceste lucruri sunt importante pentru cetățeni, pentru dezvoltarea economică. Și odată deveniți stat membru al UE, o să putem să beneficiem de mult mai multe resurse din partea Uniunii Europene și să facem aceste transformări mult mai repede decât le-am face singuri cu propriile noastre surse. 

UE este un loc al diversității, unde toată lumea este respectată, unde toate limbile sunt respectate, protejate, unde statele sunt obligate să creeze condiții pentru ca etniile să-și poată păstra cultura, limba maternă și din acest punct de vedere inclusiv minoritățile etnice din Republica Moldova ar avea doar de câștigat de pe urma integrării europene a Republicii Moldova. Pe lângă condițiile economice, standardele de viață care vor crește, integrarea europeană înseamnă avantaje și pentru minoritățile etnice. 

Aceste și multe avantaje pe care le cunoaștem mai bine, le cunoaștem mai puțin, despre care trebuie să vorbim mai mult decât am vorbit până acum, vor fi prezentate în diferite forme, inclusiv pe un site care a fost lansat astăzi și care poate fi găsit la adresa pentru.md, unde se vor prezenta în continuare informații despre ce face UE în Republica Moldova, care sunt avantajele, beneficiile integrării europene, așa încât să ajungem la cât mai multă lume cu această informație. Și, în al doilea rând, trebuie să combatem falsurile despre UE, pentru că vedem că ele sunt tot mai multe și vor fi și mai multe în următoarele luni, pentru că știm că sunt forțe externe care nu-și doresc ca Republica Moldova să fie o țară liberă, dezvoltată, un stat puternic, o țară liberă de corupție și o țară care își alege propriul viitor, drum fără amestec din afară. 

Vreau să repet, cu această ocazie, că integrarea europeană nu este proiectul unei persoane, al unui partid politic, nu poate niciun partid să reușească de unul singur să realizeze acest proiect de integrare europeană. Acest proiect este al tuturor cetățenilor, al celor implicați politic, neimplicați politic. Indiferent unde locuiesc, aici, în țară, sau peste hotare, indiferent dacă sunt la nord sau la sud, dacă vorbesc limba română, limba rusă sau găgăuză, toți cetățenii vor beneficia de acest proiect și e nevoie ca toți cetățenii să pună umărul pentru ca acest proiect se se întâmple. 

Evident că vor fi provocări și vor fi, așa cum am spus, încercări de a speria cetățenii. Solicitarea mea respectuoasă pentru toți cetățenii este să ne informăm din surse sigure, să nu perpetuăm, să nu transmitem falsurile și să luăm deciziile bune pentru noi fără presiunea fricii, pentru că această decizie, repet, este despre prezentul nostru și este despre viitorul nostru, despre viitorul copiilor și nepoților noștri și este important ca această decizie să fie conştientă, luată fără frică și fără acest amestec din afară pe care-l simțim tot mai mult. 

Este important să fim uniți și, la aceste discuții pe care am reușit să le am, am văzut această unitate. O să avem de acum încolo mult mai multe discuții și sunt sigură că o să vedem aceeași unitate. Repet, eu sunt absolut sigură că toți cetățenii Republicii Moldova își doresc în primul rând pace, iar UE înseamnă un proiect de pace și toți cetățenii Republicii Moldova își doresc să aibă șansa dezvoltării aici, acasă, să-și crească copiii într-o țară liberă și să construiască un stat care prețuiește viața fiecărui cetățean, care protejează viața fiecărui cetățean și care creează condiții pentru ca fiecare om ce muncește cinstit să trăiască bine aici acasă.”

Articole asemănătoare

Back to top button