R. Moldova a exportat în România mai mult decât în alte 26 state UE. Evoluţia comerţului extern
Evoluţia comerţului extern al Republicii Moldova a continuat şi în 2023 să fie influențată și afectată de agresiunea rusească asupra Ucrainei şi criza energetică, scrie mold-street.com.
Astfel, exporturile țării au scăzut cu 6,5% față de 2022, constituind 4,05 miliarde de dolari, arată datele publicate de Biroul Naţional pentru Statistică. Volumul exporturilor a scăzut chiar mai mult decât a prognozat Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării (MDED).
Deficit comercial de 4,63 miliarde dolari
S-au diminuat şi importurile. E adevărat că ceva mai puţin: cu 5,9%, până la aproximativ 8,67 miliarde de dolari.
În consecinţă, deficitul comercial al Republicii Moldova a constituit anul trecut circa 4,63 miliarde dolari, în scădere cu 5,4% față de anul 2022.
Uniunea Europeană a absorbit 65,4% din exporturile Moldovei în 2023, în creștere cu 6,8 puncte procentuale (pp) față de 2022. UE a reprezentat, de asemenea, 48,3% din importurile țării, în creștere cu aproape un punct procentual faţă de 2022.
Exportăm în România mai mult decât în alte 26 state din UE
Mold-Street.com a selectat câteva cifre care reflectă mai elocvent evoluţiile din comeţul extern al ţării.
1. Peste 35% din toate exporturile din Republica Moldova au ajuns în România, cu 6,45 pp mai mult ca în 2022. De altfel, exporturile pe piaţa românească depăşesc livările de mărfuri în restul celorlalte 26 state din UE. Aici de ajutor ar fi structura acestor exporturi. De exemplu, anul trecut România a ajuns principala piaţă de desfacere pentru cerealele din Republica Moldova.
2. Republica Moldova a înregistrat o balanţă comercială pozitivă de 120,7 milioane dolari în comerţul cu România. Asta, în timp ce în 2022 se înregistra o balanţa comercială negativă de 406 milioane dolari în comerţul cu România.
Importurile din Rusia au scăzut de trei ori şi jumătate
3. Importurile din Rusia au scăzut de trei ori şi jumătate, până la 322 milioane dolari. Acesta este rezultatul suspendării, din decembrie 2022, a importului de gaze din Rusia. În schimb s-au importat masiv îngrăşăminte minerale.
4. Ucraina rămâne al doilea partener comercial al Republicii Moldova, cu o cotă de 14,7% din exporturi şi de 12,4% din importuri. Este curios că, dacă exporturile în Ucraina au scăzut cu circa 17% – până la 595 milioane dolari, apoi importurile au crescut cu 26%, depăşind pragul de un miliard de dolari. Şi aici o descifrare a structurii importurilor ar putea oferi o explicaţie a acestei creşteri, în condiţiile războiului şi ocupării a circa 20% din teritoriul Ucrainei de Rusia.
5. Principala grupă de mărfuri exportate au fost maşinile şi aparatele electrice şi părţi ale acestora – circa 623 milioane dolari, detronând produsele petroliere, exportul (de fapt reexportul) cărora în 2023 a scăzut cu circa 29%. Aici volumul exportului de maşini şi aparate electrice este aproape identic cu cel importat – 665 milioane dolari. Respectiv, avem de a face cu importul şi prelucrarea în Moldova a unor maşini şi aparate electrice. Cel mai probabil că din industria automotive.
Produsele petroliere rămân principalul grup de mărfuri importate în ţara noastră
6. Cu o cotă de peste 15% din importuri, produsele petroliere rămân principalul grup de mărfuri importate în ţara noastră. Circa o treime din produsele petroliere, în special motorină, a fost reexportată în Ucraina.
7. Creşterea sau scăderea abruptă a preţurilor au avut o influenţă majoră asupra valorii importurilor sau exporturilor. De exemplu, volumul importului de îngrăşăminte şi alte chimichale destinate agriculturii a crescut în 2023 faţă de 2022 cu circa 40%, dar ca valoare – a scăzut cu peste 3%.
8. Persoanele fizice au importat în anul 2023 mărfuri în valoare de 401,8 milioane dolari, de 1,6 ori mai mult în raport cu anul 2022. Creșterea a fost condiționată, în principal, de majorarea importurilor de autoturisme (de 1,7 ori), cărora le-au revenit 90,0% din importurile realizate de persoanele fizice.
Importurile din China depăşesc de 130 de ori exporturile
9. Importurile din China depăşesc de 130 de ori exporturile. În consecinţă, deficitul balanţei comerciale cu China a depăşit în 2023 pragul de un miliard de dolari. Aceasta, ca urmare a creşterii cu 7,4% – până la circa 1,02 miliarde de dolari – a importurilor de mărfuri, în timp ce valoarea exporturilor a scăzut cu aproape 20% şi a constituit doar 7,9 milioane de dolari.
10. Mijloacele de transport rutier rămân a fi cel mai des utilizate pentru operaţiunile de comerţ extern, asigurând 80,8% din exporturi şi 79,3% din imporurile de mărfuri. Pe locul doi se află transportul maritim – cu 13,5% la export şi 7,1% la import, iar pe trei – instalațiile fixe de transport, cu 1,1% la export şi 6,7% la import.