fbpx

Putin și Erdogan au discutat la Soci timp de 4 ore. Președintele Turciei, de acord să plătească în ruble pentru o parte din gazul rusesc

Vladimir Putin l-a primit vineri, 5 august pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Este a doua întâlnire tete-a-tete între cei doi lideri după cea de săptămânile trecute, când au avut un summit la Teheran.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Patru ore au stat de vorbă, iar singura concluzie oficială e că Rusia și Turcia își vor întări cooperarea economică.

Liderul de la Ankara este primul oficial al unei țări NATO în vizită în Rusia după începutul războiului, adică după 24 februarie. Dominantă pe agenda discuțiilor a fost situația din Ucraina, dar nu au fost făcute declarații oficiale în acest sens.

Și tot la Soci a ajuns pe 5 august și liderul cecen Ramzan Kadîrov – acesta a fost văzut la reședința lui Vladimir Putin înaintea convorbirii dintre liderul de la Kremlin și omologul său turc.

Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan au convenit să stimuleze cooperarea în domeniile transporturilor, agriculturii, finanțelor și construcțiilor, se arată într-o declarație comună transmisă presei. Putin și Erdogan subliniază necesitatea „implementării depline a acordului de la Istanbul, inclusiv a exportului neîngrădit de cereale, îngrășăminte și materii prime din Rusia”.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, ca o parte din plățile pentru gazul rusesc să se facă în ruble, a declarat vicepremierul rus Aleksander Novak, potrivit digi24.ro.

„Vorbim despre convertirea în monedele naționale, iar într-o prima etapă, o parte din livrări vor fi plătite în ruble rusești. Și aceasta este cu adevărat o nouă etapă, noi oportunități, inclusiv pentru dezvoltarea relațiilor noastre monetare și financiare”, a declarat Novak.

Oficialul rus a mai spus că cei doi președinți au încheiat acorduri privind înființarea unui sistem financiar-bancar care „să permită companiilor comerciale, cetățenilor ruși, să plătească în timpul călătoriilor turistice și să schimbe bani”.

De asemenea, cei doi lideri „și-au reafirmat hotărârea de a acționa coordonat și solidar în lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste” din Siria. Ankara a desfășurat mai multe operațiuni în nordul Siriei începând din 2016 vizând miliția kurdă YPG, în ciuda opoziției Moscovei.

Articole asemănătoare

Back to top button