fbpx

Putin semnează legea care suspendă oficial participarea Rusiei la tratatul nuclear cu SUA

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți o lege care suspendă în mod oficial participarea Rusiei la Noul Tratat de reducere a armelor strategice (New START), relatează CNN, citat de G4Media.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Federația Rusă suspendă Tratatul dintre Federația Rusă și Statele Unite ale Americii privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive, semnat la Praga la 8 aprilie 2010”, se arată în textul notei explicative a legii.

Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia suspendă participarea la Tratatul de reducere a armelor strategice, dar nu se retrage din acesta.

Ministerul rus de Externe a mai spus că Moscova va continua să respecte plafoanele stabilite în tratat și a reiterat că suspendarea tratatului de către Putin este „reversibilă”.

Președintele rus este cel care poate lua decizia de a relua participarea țării la acest acord.

Tratatul este ultimul dintr-o lungă serie de tratate nucleare între SUA și Rusia, anterior Uniunea Sovietică. Acesta impune limite asupra numărului de arme nucleare intercontinentale cu rază de acțiune pe care le pot avea atât SUA, cât și Rusia. Acesta a fost prelungit ultima dată la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți vor trebui să înceapă în curând să negocieze un alt acord de control al armelor.

Tratatul era deja în esență în pauză, deoarece Rusia a refuzat recent să își deschidă arsenalul pentru inspectori.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat american a declarat luni că Statele Unite speră „foarte mult” că Rusia este încă interesată de controlul armelor, dar decizia lui Putin de a suspenda participarea la New START pune sub semnul întrebării acest interes.

Articole asemănătoare

Back to top button