fbpx

„Propun să aibă propriile stații de preepurare”. Primarul Chișinăului, despre agenții care provoacă miros urât în oraș

Mirosul urât din Chișinău persistă, motiv pentru care primarul orașului a anunțat care sunt acțiunile întreprinse, dar și ce idei are pentru a soluționa problema. Printre altele, Ion Ceban a propus ca agenții economici care se fac vinovați de această situație să-și instaleze propriile stații de preepurare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Dacă situația va persista, vom debranșa agenții economici care se fac vinovați. Săptămâna trecută, doi agenți au fost deconectați de la rețeaua publică de canalizare. Am făcut aviz celorlalți agenți economici ce au depășit normele de poluare. Controalele inopinate și procesul de preluare a probelor vor continua. Am cerut ca rapoartele să fie publicate o dată la trei zile”, a scris primarul într-o postare pe Facebook.

De asemenea, edilul a susținut că responsabilii de la Apă-Canal Chișinău vor remite prescripții în adresa agenților economici, privind înlăturarea cauzelor de neconformitate la deversarea apelor uzate în rețeaua publică de canalizare.

„Se va cere prezentarea soluției tehnice pentru montarea stațiilor proprii de epurare sau de preepurare a apelor uzate. Mai mult, am propus ca până în iulie, anul viitor, toți agenții economici care revarsă în canalizarea publică ape uzate industriale, să aibă instalate stații de preepurare. Cei de la Apă-Canal vor inspecta rețelele de canalizare interioare și procesul tehnologic al agenților economici.

De asemenea, în vederea optimizării sarcinilor expuse, Apă-Canal va trebui să își revadă organigrama întreprinderii, în scopul instituirii unei singure structuri specializate care va fi responsabilă de calitatea deversărilor apelor uzate și inspectarea întreprinderilor agenților economici. Actualmente sunt două structuri. Lucrurile nu trebuie să mai continue așa”, a mai spus Ceban.

Menționăm că nu este pentru prima dată când localnicii din Chișinău se confruntă cu un miros insuportabil. Anul trecut, cetățenii au protestat și au cerut să fie soluționată problema. Fosta directoare „Apă Canal Chișinău”, Veronica Herța, susținea că râul Bâc este din nou alb, în timp ce conducerea de atunci declara că „deversările sunt regizate și au un substrat politic”, iar mai mulți politicieni spuneau că există defecțiuni la Stația de Epurare.

Articole asemănătoare

Back to top button