fbpx

Promo-LEX: Candidații la prezidențiale n-au raportat peste 800 de mii de lei. Care le sunt principalele surse de venit

Potrivit celui de-al patrulea raport al Misiunii de Observare (MO) a scrutinului din 1 noiembrie, realizat de Promo-LEX, candidații la prezidențiale nu au raportat cel puțin 809 mii 477 de lei. Datele oficiale arată că dintre cei opt candidați, Octavian Țîcu nu a depus niciun raport sau demers de neefectuare a cheltuielilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, principala sursă a veniturilor declarate de către concurenții electorali, pentru prima săptămână de campanie electorală, o constituie donațiile din partea persoanelor fizice.

De asemenea, asociațiaa constatat că 566 persoane fizice au donat în bani 7.680 de milioane de lei. Au urmat donațiile în mărfuri și servicii în valoare de peste 1.302 milioane de lei.

Citește și: În cursa prezidențială se înregistrează tot mai multe incidente, constată Promo-LEX. Candidații cu cele mai multe încălcări

Misiunea notează că declararea donațiilor materiale este o practică pozitivă de asigurare a transparenței campaniei electorale. Totuși, declararea acestor donații în afara contului „Fond electoral” riscă să diminueze din corectitudinea raportării și să servească drept o modalitate de ocolire a rigorile de verificare a fluxurilor financiare din contul „Fond electoral”.

Potrivit observării, în mod repetat, niciun concurent electoral nu raportează cheltuielile pentru activitatea agitatorilor și nici nu declară serviciile acestora drept donații materiale.

Așadar, potrivit estimărilor, 6 concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor de campanie în cuantum de cel puțin 809 477 de lei: Igor Dodon(CI) – 474 856 lei, Andrei Năstase(PPPDA) – 111 531 lei, Violeta Ivanov (PPȘ) – 105 236 lei, Maia Sandu(PAS) – 67 812 lei, Renato Usatîi – 29 598 lei, Tudor Deliu (PLDM) 20 444 lei.

Sumarul celui de-al patrulea raport de monitorizare Promo-LEX poate fi accesat aici.

Articole asemănătoare

Back to top button