fbpx

Produse cu termen expirat, depistate de ANSA în magazine. Câte dintre ele au fost închise

Încălcarea regulamentelor sanitare şi comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat au fost cele mai des întâlnite încălcări, depistate pe parcursul lunii februarie 2023 de către inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit instituţiei, în perioada de referinţă, au fost efectuate 879 de controale oficiale, planificate și inopinate, în sectorul produselor alimentare de origine animală și nonanimală. În timpul controalelor, s-au prelevat probe pentru efectuarea încercărilor de laborator în cadrul Programelor de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine animală și nonanimală, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, inclusiv prezența reziduurilor de pesticide și nitrați. Totodată a fost verificată respectarea legislației ce tine de informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

„Cele mai des întâlnite neconformități depistate ţin de: încălcarea regulamentelor sanitare; comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat; comercializarea produselor alimentare cu marcarea neconformă/incompletă; nerespectarea condițiilor de păstrare a produselor ușor perisabile; neafișarea informației pentru consumatori (denumirea agentului economic, program de lucru); lipsa trasabilității produselor; lipsa controlului medical și a instruirii igienice a personalului angajat; nerespectarea programului de lucru; necorespunderea producţiei alcoolice la indicii fizico/chimici; marcarea neconformă; lipsa buletinelor de analiză la apă”, indică ANSA.

Ca rezultat al controalelor oficiale, operatorilor din domeniul alimentar le-au fost emise 230 de prescripții; întocmite 115 procese-verbale cu privire la contravenție; întocmite 11 planuri de remediere; suspendate 4 activități.

Agenția Naţională pentru Siguranţa Alimentelor recomandă procurarea produselor alimentare doar din locuri autorizate/înregistrate. „Comercianții trebuie să dețină acte prin care să confirme calitatea produselor alimentare pe care le comercializează și, la solicitare, să le poată prezenta consumatorului. În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43; Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544”, rezumă ANSA.

Articole asemănătoare

Back to top button