#PrimaDată. Succesul e în mâinile tale! Care sunt primii pași pentru a-ți crea propria afacere?
Probabil ai obosit să fii angajatul în cadrul unei afaceri ce nu-ți aparține sau pur și simplu ai o idee genială pe care vrei să o dezvolți. Să ai un business al tău, totuși, necesită numeroase cunoștinţe, timp și, desigur, ambiţie. În acest sens, ZUGO a aflat care ar fi primii pași importanţi în crearea unei afaceri.
Părerile pot fi împărţite, la fel și sfaturile, unii pași sunt, totuși, stabili pentru orice afacere. Iată câțiva dintre aceștia:
- Fă ceea ce îți place;
Când îți vei deschide propria afacere, va trebui să investești mult timp și energie în dezvoltarea ei, de aceea este foarte important să îți placă ceea ce alegi, ca să faci totul cu satisfacție.
- Începe-ți afacerea în timp ce ești încă angajat;
Dat fiind faptul că noua ta afacere nu va deveni profitabilă de la început, ar fi mai bine să te lansezi în timp ce ai înca un job, pentru a avea o sursă stabilă de venit.
- Nu porni la drum singur;
Deși vrei să fii independent, este nevoie mereu de un sprijin, care poate fi din rândul familiei tale, ce te-ar putea ajuta cu un sfat, dar ideal ar fi și să ai un mentor care să îți ofere sfaturi din experiența lui. O cale ar fi să îți înscrii ideea de afaceri într-unul din programele de instruire și consultanță.
4. Începe să găsești clienți;
Aceștia sunt elementul central care determină succesul sau eșecul initiațivei tale. Fă cât mai mult networking! Adună contacte! Oferă mostre cu produsul/serviciul tău!
- Scrie-ți planul de afaceri;
Acesta te ajută să îți clarifici conceptul și îți oferă o hartă generală pe baza căreia vei investi în creșterea afacerii tale. Concentrează-te pe acele elemente esențiale ale planului care să te ajute pe parcurs.
- Fă o cercetare de piață;
Ca să îți crești șansele de succes este nevoie să devii expert în industria, produsele sau serviciile pe care le livrezi.
7. Apelează la profesioniști;
Învață să lucrezi cu profesioniști în acele domenii pe care nu le stăpânești: contabilitate, juridică, marketing etc.
- Asigură-te că ai un minim de capital;
Fă economii, împrumută de la familie și prieteni sau abordează potențiali investitori. Fă-ți un plan de back-up financiar. Învață să îți faci un buget pentru afacerea ta.
Atunci când rostim business sau succes, imediat gândul ne poate duce la nume celebre precum Bill Gates sau Mark Zuckerberg. Trebuie să știm, însă, că și ei au fost cândva începători și au creat totul de la zero. Despre pașii de început și un sfat de bază pentru cei care visează la o afacere proprie, ZUGO l-a întrebat pe omul de afaceri din Londra, originar din Republica Moldova, Adriano Dulgher.
„Cheia spre succes este munca asiduă. Trebuie să înveți din propriile greșeli ca să poți deveni un expert în ceea ce faci. Trebuie mereu să adresezi întrebări și mereu să cauți răspunsurile oriunde și cât mai rapid. Regula de bază: este să cunoști cine pe tine te plătește.
Asta înseamnă că, atunci când ai o afacere, trebuie să știi cui se adresează serviciile tale sau cine are nevoie de produsul oferit de tine. Afaceristul poate vinde orice. Întrebarea este: Cine cumpără?
Dacă nu există cumpărători, nu contează ce produse ai și cât sunt ele de bune. Mai mult, trebuie să știi exact cine este persoana care este interesată de serviciul tău”, a explicat Adriano pentru ZUGO.
Lucruri utile și cu adevărat importante, sfaturi, dar și experienţe, putem afla și de la cei care au trecut deja de #PrimaDată. Un exemplu de urmat este și Valeria Burlacu – studenta care deja are o mică afacere cu bijuterii hand made, ce continuă să o crească.
„Nu mi-a fost foarte greu să-mi creez o afacere din motiv că sunt o persoană sociabilă și aveam deja o comunitate de oameni cu care comunicam și care acum îmi sunt și clienți. Am întâlnit greutăți atunci când eu stabileam un preț, ce cu mare greu acoperea cheltuielile, însă era considerat prea mare de unele persoane. Chiar și în acest moment mă confrunt cu această problemă. Cu toate acestea, am prins curaj și trec mai ușor cu vederea”, ne-a mărturisit Valeria.
Totul are un început. Așă că, ZUGO vă urează un START bun și o continuitate de succes!