#PrimaDată. Muncă, încredere și mai mult curaj. Cum să te pregătești pentru primul tău discurs în fața unui public?
Emoții, griji și frică – asta ai putea simți înainte de a ieși singur/ă în fața unui public, pentru a ține un discurs. Deși ți se pare că acele minute în care vei vorbi nu vor trece prea curând, dacă vei urma cu atenție unele tehnici, vei reuși să treci cu brio acest „test”.
În acest context, ZUGO a decis să te ajute în pregătirea ta pentru această experiență unică. Înainte ca să ții cont de pașii de mai jos, trebuie să știi că ai nevoie de încredere în sine și în ceea ce vei spune, muncă și mai mult curaj.
Iată câteva sfaturi:
Înainte cu o zi- două de a ţine discursul:
1. Scrie-l, pentru că așa îţi vei structura mult mai bine ideile și nu le vei uita din cauza emoțiilor;
2. Repetă/învaţă ideile principale. Să ştii care este ordinea lor logică, pentru că dacă vei citi de pe foaie, nu vei câştiga încrederea publicului tău;
3. Odihneşte-te. Fă o pauză de o zi înainte de a ţine discursul, în care să nu te mai gândeşti la el și să ai grijă de somnul din seara de dinainte.
Când ţii discursul:
1. Îmbracă-te cu ceva în care te simţi bine şi care te avantajează, ținând cont de mediul în care vei vorbi;
2. Până să rosteşti discursul, gândeşte-te că ceea ce ai de spus e foarte interesant, că ştii cel mai bine să expui ideile respective și nimic nu poate să iasă rău;
3. Când începi să rosteşti discursul poţi să îţi alegi două sau trei puncte fixe din sală şi să vorbeşti. Totuși, cel mai bine este să te uiţi, pe rând, la mai multe persoane, pentru că asta le dă senzaţia celor din faţa ta că eşti foarte sigur/ă pe tine;
4. Gesturi. Trebuie să ai o atitudine relaxată, pe alocuri şarmantă. Cum faci asta? Zâmbeşti, pui întrebări retorice, dai citate interesante, dar nu o fă în exces;
5. Ce faci când eşti foarte emoţionat/ă şi îţi tremură vocea? Oprește-te și spune sincer: „Sunt foarte emoţionat/ă” -moment când, de multe ori, oamenii te vor aplauda și-ți vor da încredere;
6. Ce faci dacă cineva râde de ceea ce spui? Adopţi o atitudine politicoasă, dar sobră şi poți spune: „Nu ştiam că sunt atât de amuzant/ă. Ne puteţi spune şi nouă de ce râdeţi, să râdem şi noi?”;
7. Ce faci când nu mai ştii ce să spui? E bine să ai în faţă o hârtie sau mai multe cartonașe mici cu ideile principale ale discursului şi să te uiţi peste ele când te blochezi;
8. Finalul discursului trebuie să impresioneze. Ori închei povestind o întâmplare extraordinară, ori închei cu un citat care redă exact ideea pe care ai vrut să o transmiţi în discurs.
Pentru o și mai bună informare, ZUGO a întrebat un specialist în arta comunicării și oratoriei despre ce trebuie să ții cont în momentul discursului.
„Discursul în public presupune un mesaj bine gândit, interesant și captivant, astfel încât din start să poți cuceri publicul. De ce? Pentru că oamenii își fac o părere despre tine în primele minute ale prezentării. Creierul uman, dovedit științific, este foarte sensibil la primele impresii, dar și foarte dur în etichetări.
De aceea este important ca în primele minute să prezinți ideea principală a mesajului. Oamenii își amintesc cel mai bine ceea ce au auzit la începutul discursului, creierul este mai odihnit și receptiv. Dacă pierzi contactul cu publicul de la început este foarte greu să-l recucerești.
Foarte important pentru vorbitorul în public – o dicție impecabilă, o vorbire coerentă și stăpânirea limbajului non-verbal: mimica, gestica”, ne explică jurnalista și prezentatoarea radio, Maricica Munteanu.
Despre experiențele pe care le vor ține minte ani înainte, emoții, dar și cum s-au pregătit, povestesc cei care au trecut de #PrimaDată.
„Nu țin minte prea multe din primul meu discurs, întrucât mereu îmi plăcea să fiu în centrul atenției. Totuși, am memorat faptul că, la început, respirația era foarte grea și aproape că nu mai aveam aer la fiecare trei minute sau după prima glumă. Când mă copleșeau emoțiile, fața mi se înroșea și puteam să vorbesc foarte repede. Deși a trecut ceva timp de atunci, acele prime senzații încă mai persistă, doar că le pot stăpâni mai bine”, a mărturisit Ilie Viziru.
„Cu riscul de a părea banală, primul discurs public l-am ținut la școală. Colegi, profesori, părinți și un preot, toți erau țintiți cu ochii spre mine și așteptau să le povestesc despre meritele poetului Mihai Eminescu. Ne aflam în sala de festivități a școlii, la tradiționala decadă a limbii și literaturii române.
A fost un discurs pregătit cu multe date biografice învățate și versuri citate, toate la pachet cu emoții, tremurici și nervi, ca să nu uit sau să încurc ceva. Acum această experiență în memoria mea poartă denumirea de „Cum NU trebuie să ții un discurs în fața publicului”. Totuși, precum se spune „prima dată nu se uită”, eu îmi amintesc nostalgic de experiența care m-a introdus în lumea oratorică”, povestește Cristina Leu.
„Nu a fost atât de greu să mă pregătesc pentru această experiență, dat fiind faptul că am avut și un mentor bun. Ceea ce este important pentru mine și vă sugerez și vouă este ca atunci când țineți un discurs sa găsiți trei puncte fixe, fie oameni, fie lucruri, cu ajutorul cărora veți interacțiuna mai eficient. Eu mereu încerc sa vorbesc scurt și la subiect și nu îmi place sa pregătesc discursul cu exactitate, pentru că spun ceea ce simt în acel moment”, ne spune Marin Chihai.
ZUGO îți urează succes și mult curaj!