fbpx

#PrimaDată. „Cucerește-ți” sănătatea cu un zâmbet frumos. Ce trebuie să știi când porți primul tău aparat dentar?

Un aparat dentar poate părea o mare provocare pentru tine, însă una care să te ajute în a avea un zâmbet frumos și sănătos. Deși mulți îl privesc cu reticență, acesta nu este decât unul dintre cele mai comune tratamente realizate de ortodant.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru că, totuși, pentru o astfel de schimbare este nevoie de o pregătire fizică, cât și emoțională, ZUGO a decis să te ajute cu unele sfaturi în ceea ce privește: #PrimaDată când porți aparatul dentar.

Medicii susțin că, odată cu montarea aparatului dentar, apar și schimbări ale stilului de viaţă, moment ce poate fi depăşit doar cu răbdare şi cu respectarea promisiunii de a obţine zâmbetul perfect.

Acomodarea psihologică se produce, de obicei, în primele câteva zile, maxim 2-3 săptămâni. Acest proces devine mai ușor atunci când cei din jur au reacţii pozitive, iar acceptarea lor ne ajută să ne acceptăm şi noi.

Acomodarea fizică. Aplicarea aparatului în cabinetul stomatologic poate fi nu atât de dureros, precum va fi după câteva ore, când apare un oarecare disconfort, deoarece dinţii nu sunt obişnuiţi cu tracţiunile exercitate de bracketuri asupra lor. De altfel, buzele, obrajii şi limba nu se vor mai irita în timp ce se va acomoda și aparatul dentar. În funcţie de gradul de sensibilitate, pacienții pot administra antialgice.

De menționat că, în primele zile după montare, pacientul ar putea avea impresia că nu reuşeşte să apropie bine buzele, iar uneori bracketurile pot produce mici leziuni la buze şi obraji.

Acomodarea cu schimbările de dietă şi igienă dentară. La începerea tratamentului, va trebui să eviți alimentele lipicioase sau dure (alune, floricele de porumb, pâinea prăjită, morcovii etc.), deoarece pot dezlipi bracketurile sau îndoi sârma.

De asemenea, periajul dentar este indicat de cel puţin două ori pe zi (după fiecare masă), întâi cu periuţa normală, manuală sau electrică, apoi cu periuţa interdentară. Clătirea cu apă de gură şi aţa dentară trebuie folosită cu grijă, pentru a nu dezlipi bracketul.

Pentru a vă împărtăși mai multe despre acest proces, ZUGO i-a întrebat pe cei care au trecut de această #PrimaDată.

„La 10 ani am început să merg la stomatolog, iar la 11 ani deja purtam așa-numitul bracket. Prima senzație a fost una ciudată și era un pic dureros, pentru că timp de trei ore mi l-a montat. Au fost emoții de nedescris, eram fericită că voi avea dinții drepți, dar eram tristă pentru că, timp de patru ani, credeam că nu voi putea zâmbi, plus era și faptul că mă durea. Nu puteam să dorm cu gura închisă, aveam probleme cu respirația, mâncarea, cu mine, în general.

Acum, sunt foarte fericită că pot zâmbi, însă, ca să ajung la acest rezultat au fost, totuși, 11 ani de așteptare. Totul se întâmplă dacă muncești și iți dorești, în rest e meritul medicului meu stomatolog”, ne mărturisește Liliana Limbas.

„În 2013 mi-am pus aparatul dentar, din cauza la doi dinți. În primele două săptămâni nu puteam mânca nici măcar unele alimente ce nu erau dure, prima lună gingiile au fost puțin inflamate și moi, iar tot procesul a fost unul foarte costisitor.

Prima dată îți mai ridică puțin și buzele, simți de parcă le-ai avea mai mari. După o lună, însă, te obișnuiești. De fiecare dată când mănânci trebuie să cureți dantura, deci trebuie sa porți cu tine scobitori, iar când îți speli dinții e mai complicat. La sfârșit, însă, rezultatul acoperă toată durerea și incomoditatea pe care ai avut-o”, zice Edzz Belza.

„Îmi aduc aminte şi acum de acea perioadă. M-a bucurat rezultatul, dar a fost şi greu. Durerile uneori erau insuportabile. La început, prietenii și cunoscuții se uitau straniu, aşa cum m-am văzut şi eu prima dată, dar după ne-am obişnuit cu toții. Era mai complicat că aveam unele bariere la mâncare şi trebuia să am mare grijă”, povestește Irina Boțu.

ZUGO îți urează multă sănătate!

Articole asemănătoare

Back to top button