fbpx

#PrimaDată. Ce reguli trebuie să urmezi la primul tău interviu de angajare?

Mulți dintre noi ajungem în momentul când trebuie să ne angajăm pentru prima dată. Cu siguranță sunt un amalgam de emoții și temeri referitor la acest subiect, mai ales la cel dintâi interviu cu angajatorul. De aceea trebuie să fii foarte bine pregătit și să te conduci după anumite reguli.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Chiar dacă pare a fi un pas înfricoșător, primul job nu este decât un pas oficial pe piața muncii și vei păși cu dreptul, dacă vei ști cum să eviți anumite momente.

Dacă CV-ul tău a fost deja acceptat, următorul pas este interviul. Iată care sunt pașii esențiali pe care să-i urmezi:

1. Informează-te despre companie

Ca să nu lași impresia că acest job nu este foarte important pentru tine, atunci ia 10 – 15 minute din timpul liber și studiază un pic despre locul de muncă la care pleci, ca să afli cu ce se ocupă, ce misiuni și valori are și poate chiar cine sunt membrii echipei.

2. Anticipează întrebările ce ți se vor adresa

Nu poți anticipa toate întrebările ce ți se vor adresa, dar ai putea aproxima unele. Acest lucru te va ajuta să nu te blochezi și îți va crea un portret bun al felului în care lucrezi, atât singur, cât și cu o echipă.

3. Îmbracă-te corespunzător pentru jobul la care ai aplicat

Banal sau nu, acest lucru e mai important decât ai putea crede. Când este vorba de ținută, nu trebuie să te gândești imediat la cămașa albă și pantalonii negri sau prezența tocurilor. Aceasta depinde mult de postul la care ai aplicat. Alege haine în care te simți comod, fără croieli prea casual și oprește-te 2 minute la baie, ca să verifici dacă nu ai transpirat într-un mod vizibil, că nu ți s-a întins machiajul și că nu ai nimic printre dinți. Aceste detalii sunt importante pentru a nu lăsa o impresie proastă recrutorilor, potrivit cariera.ejobs.ro.

4. Implică-te în discuție

Interviul este un dialog. Astfel, nu te eschiva să interoghezi și tu angajatorul, acest lucru va demonstra faptul că ai curaj și te interesează cu adevărat acest job. Ca să nu te blochezi la interviu, poți chiar să le pregătești de acasă. Poate chiar reușești să convingi recrutorul să-ți ofere un scurt tur al sediului. Nu uita să discuți și despre salariu sau alte condiții ce vei trebui să le respecți. Nu te teme să negociezi.

5. Punctualitatea este atrăgătoare

Mai bine pornește-te mai devreme la interviu, pentru că ai putea să nu găsești imediat sediul sau să intervină anumite momente. Dacă vor fi situații de urgență, întotdeauna anunță întârzierea. Cu toate acestea, este important să nu fii la fața locului și mult prea devreme.

6. Ai grijă. Comunicarea non-verbală te trădează

Un candidat nervos sau anxios se va juca cu telefonul sau cheile de la mașină, se va uita în altă parte, în timp ce angajatorul va vorbi. Toate aceste gesturi sunt de evitat în timpul unui interviu. Zâmbește și menține o poziție cât mai naturală și relaxată, chiar dacă te simți ușor agitat. De asemenea, contactul vizual este foarte important și te va face mai memorabil, scrie ebc-hr.ro.

Chiar dacă ai primit aceste sfaturi, s-ar putea încă să te simți stresat, iar pentru că cel mai bun exemplu sau sfat este de la cei care au trecut prin astfel de situații, ZUGO a rugat mai mulți oameni să răspundă rapid la întrebarea: „Cum a fost primul tău interviu de angajare?”.

„M-am străduit sa nu întârzii, ca să-mi scot în evidență punctualitatea. Nu pot să zic că aveam emoții, mă gândeam doar cum să vorbesc și ce cuvinte să aleg, întrucât prima impresie echivalează cu ultima impresie, de cele mai multe ori. Am zâmbit, căci un zâmbet potrivit contextului încălzește discuția cu angajatorul. În linii generale, primul meu interviu de angajare a constat dintr-o discuție cu un ton amical”, a mărturisit pentru ZUGO, Evelina Camenșcic.

 „Am retrăit emoții, dar a decurs foarte bine. Le-am spus că sunt reprezentantul companiei și m-au acceptat”, zice Anastazia Vutcariov.

„A fost într-un mediu prietenos și confortabil. Angajatorul s-a asigurat că avem o discuție liberă cu mai mulți angajați, care m-au ajutat să mă simt mai puțin emoționată”, a spus Cristina Leu.

Indiferent de cum va fi primul tău interviu de angajare, nu uita că există a doua șansă. Încearcă să fii pozitiv și să-ți aranjezi gândurile astfel încât #primadată să nu fie și #ultima.

ZUGO îți urează ca #PrimaDată să fie cu SUCCES!

Foto: avantaje.ro, psychologies.ro, ziuarullumina.ro, adevarul.ro, myjob.ro, epimg.net, revistahrmanager.ro

Articole asemănătoare

Back to top button