fbpx

Previziunile lui Bill Gates, într-o scrisoare de șapte pagini: „Era AI a început”

Bill Gates s-a gândit mult la AI, iar acum a pus acele gânduri pe hârtie. Cofondatorul Microsoft a publicat marți o scrisoare de șapte pagini, intitulată „Era AI a început”, subliniind părerile sale despre viitorul inteligenței artificiale. El spune că dezvoltarea AI este „la fel de fundamentală ca și crearea microprocesorului, a computerului personal, a internetului și a telefonului mobil”, scrie Business Insider, citat de AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Scrisoarea a sosit în aceeași zi în care Google și-a lansat chatbot-ul AI, Bard, care se alătură Bing de la Microsoft în cursa înarmării AI și la o săptămână după ce creatorul ChatGPT OpenAI a anunțat evoluția mult așteptată a modelului său AI, GPT-4.

Gates a vorbit anterior despre entuziasmul lui pentru viitorul AI, și anume despre cum ar putea fi folosită ca tutore în educație sau pentru a oferi sfaturi medicale persoanelor în care medicii nu sunt ușor accesibili.

Miliardarul a recunoscut, de asemenea, în scrisoare, preocupările legate de inteligența artificială, inclusiv riscul ca oamenii să o utilizeze greșit, precum și posibilitatea unei IA superinteligente, sau „puternice”, care și-ar putea „stabili propriile obiective”, pe măsură ce tehnologia AI se îmbunătățește în timp.

În scrisoare, Gates a detaliat aceste idei, discutând gândurile sale despre modul în care AI poate fi utilizată atât ca instrument de îmbunătățire a productivității oamenilor, cât și cum poate contribui la îmbunătățirea inechităților globale – la locul de muncă, asistența medicală și educație.

În forța de muncă, Gates scrie despre cum ar putea fi folosită inteligența artificială ca „asistent personal digital” pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților – o idee despre care a vorbit anterior în februarie. AI, integrată în instrumente de lucru digitale precum Microsoft Office, ar putea ajuta la gestionarea și scrierea e-mailurilor, a scris Gate. El susține că acești „agenți personali” generați de AI, dotați cu cunoștințe și date vaste despre compania și industria sa, ar putea reprezenta, de asemenea, resurse cu care angajații pot comunica.

Gates: „În țările sărace, inteligența artificială le permite medicilor să fie mai productivi”

În industria sănătății, Gates a scris că AI ar putea elibera lucrătorii din domeniul sănătății de anumite sarcini, cum ar fi depunerea cererilor de asigurare, completarea documentelor și redactarea notelor de vizită la medic.

Gates a scris că pentru țările sărace, în care „mulți oameni din acele țări nu ajung niciodată să se prezinte la un medic”, AI le-ar putea permite lucrătorilor din domeniul sănătății să fie mai productivi cu pacienții pe care îi văd. Este posibil ca AI să ajute, de asemenea, în tratamentul pacienților care nu locuiesc în unități de sănătate din apropiere, a scris Gates.

AI este deja folosită în asistența medicală pentru a analiza datele medicale și a proiecta medicamente, a scris Gates, dar următorul val de instrumente AI ar putea ajuta la prezicerea efectelor secundare ale medicamentelor și la calcularea nivelurilor de dozare.

Pentru culturile și animalele din țările sărace, Gates a scris că inteligența artificială ar putea ajuta la proiectarea semințelor adaptate climatului local și la dezvoltarea de vaccinuri pentru animale – evoluții care ar putea fi deosebit de importante „pe măsură ce vremea extremă și schimbările climatice pun și mai multă presiune asupra fermierilor de subzistență din zonele cu venituri mici. țări”.

Previziunile lui Bill Gates în domeniul educației

Gates a prezis că inteligența artificială ar putea transforma educația în următorii cinci până la 10 ani, oferind conținut adaptat stilurilor de învățare ale elevilor și, de asemenea, învățând ceea ce motivează studenții individuali și îi determină să-și piardă interesul pentru materii. AI ar putea ajuta, de asemenea, profesorii, la planificarea predării cursului și evaluând înțelegerea de către elevi a subiectelor de la clasă.

„Chiar și odată ce tehnologia este perfecționată, învățarea va depinde în continuare de relațiile mari dintre elevi și profesori”, se arată în scrisoare. „Va spori – dar nu va înlocui niciodată – munca pe care elevii și profesorii o fac împreună în clasă.”

Gates a scris că AI ar trebui să fie accesibilă în mod egal școlilor cu venituri mici din SUA și din întreaga lume „astfel încât studenții din gospodăriile cu venituri mici să nu rămână în urmă”. Profesorii vor trebui, de asemenea, să se adapteze studenților care folosesc noile tehnologii la clasă, cum ar fi GPT. Gates a enumerat un exemplu de profesori care le permit elevilor să folosească GPT pentru a scrie o primă schiță a unui eseu pe care ar trebui să-l personalizeze în schițele ulterioare.

„Pentru a profita la maximum de această nouă tehnologie remarcabilă, va trebui să ne ferim atât de riscuri, cât și să răspândim beneficiile către cât mai mulți oameni posibil”, a scris Gates.

Citește și

Articole asemănătoare

Back to top button