fbpx

Preţurile la gaz în Europa au scăzut până la maximele ultimelor patru luni. Care este motivul

Preţurile europene ale gazelor naturale au scăzut miercuri de la maximele ultimelor patru luni, după ce guvernul norvegian a intervenit pentru a pune capăt unei greve a petrolului şi gazelor care ameninţa să agraveze criza energetică din regiune.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Preţul gazului pentru luna următoare la la hub-ul olandez TTF, o referinţă europeană pentru tranzacţionarea gazelor naturale, a scăzut cu 2,5%, la 161 de euro (164,6 dolari) pe megawatt-oră.

Contractul a urcat pentru scurt timp peste 178 de euro pe megawatt-oră pe fondul intensificării temerilor legate de aprovizionare în sesiunea precedentă, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie, scrie mediafax.ro.

Guvernul norvegian a propus marţi târziu un arbitraj salarial pentru a pune capăt grevei lucrătorilor offshore.

Conform legislaţiei norvegiene, guvernul poate interveni în anumite condiţii pentru a forţa părţile implicate întrun conflict de muncă să se adreseze unei comisii care va decide în această privinţă.

Muncitorii din industria petrolieră şi a gazelor offshore au părăsit marţi locurile de muncă. Sindicatul Lederne, care are peste 1.300 de membri, a declanşat greva deoarece inflaţia a depăşit salariile revizuite propuse.

Oprirea a dus la închiderea a trei zăcăminte, iar alte acţiuni de grevă au fost programate în perioada următoare. Guvernul norvegian a declarat că s-a temut că mai mult de jumătate din exporturile zilnice de gaze ale ţării ar fi fost pierdute până la sfârşitul săptămânii.

Consiliul salarial propus pentru a rezolva disputa dintre sindicatul Lederne şi Asociaţia Norvegiană pentru Petrol şi Gaze înseamnă acum că ambele părţi au fost de acord să pună capăt grevei.

UE, care primeşte aproximativ 40% din gazele sale prin intermediul conductelor ruseşti, încearcă să îşi reducă rapid dependenţa de hidrocarburile ruseşti ca răspuns la atacul asupra Ucrainei.

Gigantul Gazprom este pregătit să închidă temporar, începând de luni, gazoductul Nord Stream 1 – cea mai mare infrastructură de import de gaze din Uniunea Europeană – pentru lucrări anuale de întreţinere.

Închiderea a alimentat temerile legate de perturbarea aprovizionării.

Articole asemănătoare

Back to top button