fbpx

Președintele Parlamentului a cerut scuze pentru adoptarea târzie a limbii române ca limbă oficială

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, şi-a cerut scuze pentru adoptarea cu întârziere a legii prin care limba română a fost declarată limba oficială a Republicii Moldova, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

El a declarat, în cadrul unei ceremonii organizate în localitatea Ialoveni, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, că Republica Moldova îşi doreşte să facă parte din „lumea civilizată, din lumea păcii şi nu din lumea războiului şi lumea minciunii”.

„Domnul preşedinte Ciolacu a menţionat aici despre o decizie care vizează limba română. Eu trebuie să recunosc şi să îmi cer scuze că noi târziu am adoptat-o, dar – vorba aceea- mai bine mai târziu decât deloc.

Ţi-am spus-o şi le-o spun la cei care, chiar dacă nu au curajul să spună public că e limba română, dar ei sunt siguri că e limba română, ca să fii respectat la tine acasă, în Europa, în lumea asta, trebuie să ştii ce limbă vorbeşti, trebuie să ştii din ce neam faci parte, să-ţi ştii istoria şi numai aşa, prin astfel de decizii, chiar şi întârziate, vom putea face parte din lumea civilizată, din lumea păcii şi nu din lumea războiului şi lumea minciunii”, a afirmat Grosu.

La ceremonia de dezvelire a busturilor lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, amplasate în Parcul „Sfatul Ţării” din municipiul Ialoveni, au luat parte şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, dar şi ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Alexandru Marghiloman a fost premierul României în perioada Unirii de la 27 martie 1918, în timp ce Ion Inculeţ deţinea funcţia de preşedinte al Sfatului Ţării de la Chişinău, guvernul provizoriu al Republicii Democratice Moldovenești, care și-a declarat independența față de Imperiul Rus în condițiile dezintegrării acestuia pe finalul Primului Război Mondial.

Articole asemănătoare

Back to top button