fbpx

Președinte PSDE: Calea scurtă a integrării europene este unirea prin infrastructură cu România

Partidul Social Democrat European, succesorul de drept al Partidului Democrat, este o formațiunea care militează pentru Unirea Republicii Moldova cu România. Președintele PSDE, Ion Sula, spune că Republica Moldova nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic, iar din această cauză unirea prin infrastructură cu România, ar reprezenta calea scurtă a integrării europene, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit președintelui PSDE, formațiunea este una social-democrată care susține vectorul european de dezvoltare. Ion Sula spune că Republica Moldova poate deveni stat membru UE parcurgând toate etapele procesului de aderare sau parcursul european al țării poate fi scurtat prin Unirea cu România.

„Astăzi, fiind în situația în care ne aflăm, din punct de vedere economic, nu mai suntem sustenabili și avem nevoie de un partener puternic. Echipa noastră pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană. Și aici avem două posibilități. O cale mai lungă și una mai scurtă. Calea lungă este integrarea în Uniunea Europeană în forma clasică. Și a doua ar fi unirea prin infrastructură cu România, să devenim țară a Uniunii Europene și să beneficiem de drepturile legale ca să ne simțim europeni în Republica Moldova ”, a spus Ion Sula în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit politicianului, Unirea cu România ar trebui să se facă prin implementarea proiectelor comune, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să simtă avantajele eurointegrării.

„Mă refer la interconectare energetică, programe de educație. În perioada asta de criză, o parte din păcură e venită din România, o parte din gaz ajunge prin intermediul gazoductului Iași-Chișinău, când am avut pană, energia electrică tot din România am luat-o. Sunt prioritățile noastre pe care trebuie să le dezvoltăm. Noi astăzi înțelegem necesitatea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și deja operăm cu acest deziderat de a ne încadra în marea familie europeană”, a mai spus președintele Partidului Social Democrat European.

Recent, ex-premierul României, Ludovic Orban, a declarat la Chișinău că varianta scurtă a integrării europene a Republicii Moldova este Unirea cu România. Potrivit politicianului de la București, pentru Unirea celor două state este nevoie de voința cetățenilor exprimată printr-un referendum, organizat în România și Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button