fbpx

Premiul Nobel pentru Pace: Zelenski, Stoltenberg, și Navalnîi, printre nominalizați

Printre sutele de personalități propuse pentru premiul Nobel pentru Pace în 2023 sunt președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Secretarul General NATO Jens Stoltenberg, dar și președintele Turciei, Recep Erdoga, potrivt AFP. Chiar dacă există regula ca lista propunerilor să fie ținută secretă timp de 50 de ani, personalități din toate domeniile au dezvăluit propunerile lor, transmite Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Marți, 31 ianuarie, este ultima zi până la care se pot depune candidaturi pentru Premiul Nobel pentru Pace. Până acum au fost înscrise 343 de nume.

Un parlamentar al dreptei populiste norvegiene a lăsat să se înţeleagă că îl va propune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, devenit un simbol al rezistenţei faţă de invazia rusă declanşată pe 24 februarie 2022.

Acelaşi deputat l-a propus şi pe compatriotul său Jens Stoltenberg care, în opinia sa, „merită premiul pentru munca sa exemplară în calitate de secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru alianţă: ofensiva brutală şi neprovocată contra unei ţări vecine paşnice”.

În cursă se află şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, propus de preşedintele Senatului pakistanez pentru eforturile sale de pace „înaintea şi în timpul războiului Rusia-Ucraina”.

De asemenea, au fost propuşi opozantul rus Aleksei Navalnîi, militant anticorupţie aflat în detenţie după ce a fost victima unei tentative de otrăvire, şi jurnalistul Vladimir Kara-Murza, încarcerat după ce a supravieţuit unui număr de două otrăviri.

Potrivit statutelor Nobel, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani, dar miile de persoane care fac propuneri (parlamentari sau miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, anumiţi profesori universitari) sunt liberi să dezvăluie identitatea „protejaţilor”.

Premiul pe 2023 va fi anunţat la începutul lui octombrie. În fiecare an, sunt propuse câteva sute de nume. În 2022 au fost propuse 343 de personalități.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui trio compus din organizaţia neguvernamentală rusă Memorial, Centrul ucrainean pentru libertăţi civile şi militantul belarus încarcerat Ales Bialiaţki.

În 2021, un alt critic la adresa Kremlinului, jurnalistul Dmitri Muratov, redactor-şef al Novaia Gazeta, a fost recompensat alături de colega sa filipineză de breaslă Maria Ressa, ambii fiind reprezentanţii libertăţii presei în ţările lor.

Este dificil pentru comitet de analizat anul trecut întrucât conflictul din Ucraina era atât de important şi dominant… dar de asemenea este indispensabil să se orienteze proiectoarele către alte problematici internaţionale în alte locuri din lume”, a spus directorul Institutului de Studii privind Pacea din Oslo (Prio), Henrik Urdal.

În ultimii ani a revenit constant printre scenariile posibile acordarea Nobelului pentru Pace unor apărători ai mediului, adaugă AFP.

Articole asemănătoare

Back to top button