fbpx

Premieră istorică pentru omenire. Chinezii au transportat pe Lună semințe de cartofi și viermi de mătase

Pentru prima dată în istoria omenirii, pe Lună au ajuns organisme vii. Este vorba despre 4 semințe de cartofi și cele ale unui tip de creson sălbatic (Arabidopsis thaliana – înrudit cu varza și muștarul). Pe lângă acestea, în premieră, pe satelitul natural al Pământului au fost transportate și animale – viermi de mătase, deocamdată în stadiu de ouă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Experiența se datorează sondei chineze Chang’e 4, care a aselenizat, săptămâna trecută, pe partea îndepărtată a Lunii, scrie livescience.ro. Ideea din spatele experimentului este ca plantele să producă oxigen pentru viermii de mătase, iar aceștia în schimb vor „hrăni” plantele cu bioxid de carbon și nutrienți. Cercetătorii vor studia cu atenție dezvoltarea acestora, pentru a vedea dacă pot trece cu succes prin procesul de fotosinteză și dacă acestea sunt capabile să crească și să înflorească în mediul de pe Lună.

„Vrem să studiem respirația semințelor și procesul de fotosinteză pe Lună”, a spus Xie Gengxin, omul de știință care a gândit acest experiment.

Pentru ca ideea să devină realitate, în cadrul proiectului au colaborat nu mai puțin de 28 de universități chineze, sub îndrumarea Chongqing University. Semințele și viermii de mătase au fost plasați într-un cilindru de 0,8 litri, construit dintr-un aliaj de aluminiu. Înăuntru, oamenii de știință au pus pământ, apă și nutrienți. Lumina soarelui va intra în cilindru printr-un „tub”. Întreg experimentul va fi observat cu ajutorul unor camere plasate în interiorul cilindrului.

Cresonul a fost crescut cu succes și pe Stația Spațială Internațională. Rămâne de văzut dacă același lucru va fi posibil și pe partea îndepărtată a Lunii.

Articole asemănătoare

Back to top button