fbpx

Popșoi, la Forumul de Securitate al Mării Negre: „Viitorul Republicii Moldova și al regiunii transnistrene va fi în UE”

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că viitorul regiunii transnistrene este alături de Republica Moldova în Uniunea Europeană. Afirmația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Mihai Popșoi la Forumul de Securitate al Mării Negre, desfășurat la Odesa.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul panelului intitulat „Trasarea căilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, Popșoi a realizat o retrospectivă a evoluțiilor din dosarul transnistrean și a provocărilor actuale cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Ministrul a subliniat importanța menținerii unui dialog constant între Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene.

„Moldovenii de pretutindeni, inclusiv din regiunea transnistreană, și chiar unii ruși, mulți ruși, în Republica Moldova și în regiunea transnistreană, nu vor să aibă nimic de-a face cu această idee neclară a lumii rusești. Tot mai mulți realizează ca viitorul Republicii Moldova si al regiunii transnistrene a țării este și ar trebui să fie și va fi în Uniunea Europeană. Dacă ne uităm acum la date, regiunea transnistreană exportă acum peste 70% din tot ceea ce produce în Uniunea Europeană. Ei abia exportă ceva în Federația Rusă sau în țările din Comunitatea Statelor Independente”, a declarat oficialul.

Popșoi a condamnat războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, subliniind că acest conflict ucide oameni nevinovați și trebuie oprit imediat. Ministrul a menționat că efectele agresiunii ruse sunt resimțite puternic și în Republica Moldova, subliniind că Ucraina luptă și pentru independența Moldovei.

„Curajul Ucrainei și sacrificiul poporului ucrainean și al armatei ucrainene țin Republica Moldova în siguranță. Așa că vom rămâne neclintiți în angajamentul nostru de a ajuta Ucraina, în ciuda resurselor noastre modeste”, a menționat oficialul.

În cadrul discuțiilor, ministrul a detaliat pașii întreprinși de Republica Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană, exprimându-și încrederea că atât Moldova, cât și Ucraina, vor deveni membri ai UE în viitorul apropiat. „Cu toții ne dorim să locuim în pace și în bunăstare într-o casă comună europeană,” a afirmat Popșoi.

Articole asemănătoare

Back to top button