fbpx

Peste jumătate din sechestrele aplicate de ARBI se referă la furtul miliardului. Câți bani au fost recuperați de la Plahotniuc?

Peste patru miliarde de lei constituie valoarea bunurilor, identificate de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA, în cadrul cauzelor penale privind frauda bancară, în perioada 2018-2021, se arată într-o evaluare internă a ARBI. Astfel, din suma totală de 6 miliarde 181 de milioane, 723 de mii de lei a bunurilor infracționale, asupra cărora au fost aplicate sechestre, 4 miliarde 6 milioane și 501 mii de lei au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică „frauda bancară”.

Alte bunuri, estimate la 2 miliarde 175 de milioane 222 de mii de lei au fost sechestrate de ARBI în cadrul unor cauze penale de corupție, spălare de bani, delapidări, contrabandă, trafic de ființe umane etc.

Într-o prezentare grafică a valorii sechestrelor, aplicate pe categorii de infracțiuni, ARBI a menționat, în capul listei, dosarele de spălare a banilor, în cadrul cărora au fost indisponibilizate bunuri, estimate la circa 1,7 miliarde de lei.

Acestea sunt urmate de sechestrele în dosarele de corupție – în jur de 201 milioane de lei; escrocherii și delapidări – 139 de milioane de lei; contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogățire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei și altele.

Referindu-se la tipul bunurilor sechestrate, ARBI anunță despre indisponibilizarea a 2273 de terenuri agricole și pentru construcții, trei aeronave, 748 de imobile și 351 mijloace de transport.

Totodată, sechestre au fost aplicate pe conturi bancare, numerar, pachete de acțiuni și capital social, dar și tehnică de calcul.

O premieră absolută pentru Republica Moldova este indisponibilizarea criptomonedei în valoare de 110.552 de lei, se mai arată în nota ARBI.

De menționat că investigațiile financiare paralele au fost desfășurate în cadrul a 195 cauze penale, bunurile sechestrate aparținând celor 493 de persoane care au avut statut de bănuit sau învinuit, în cadrul acestor dosare. Totodată, la această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit CNA, procesul de recuperare a bunurilor sechestrate de către ARBI va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button