fbpx

Opinia fostului consilier al lui Băsescu, despre situația din Moldova: E inacceptabilă mezalianța cu forțele pro-ruse

În contextul în care unii oficiali din România au transmis mesaje diverse cu privire la ultimele evenimente politice din țara noastră, fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, Iulian Chifu, a decis să publice un editorial cu titlul „Ce nu se înțelege la Chișinău: Poziția României față de evenimentele din Republica Moldova”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, acesta scrie că, deși neînțelegerea completă a poziției României față de cele ce se întâmplă la Chișinău a dus la o confuzie voită, România are o poziție oficială unică.

Pornind de la premiza că „fiecare stat al lumii a recunoscut Republica Moldova drept stat suveran”, Chifu afirmă că: „suveranitatea recunoscută a Republicii Moldova nu permite statelor serioase să îmbrățișeze poziții partizane în legătură cu conflictul politic și constituțional. Nu comunitatea internațională stabilește dacă hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate sau sunt viciate de influențe externe. Nici comunitatea internațională nu decide să recunoască un guvern sau altul. 

Responsabilitatea revine la Chișinău, tuturor partidelor politice, în format inclusiv!”.

În editorialul său, fostul consilier prezidențial vorbește și despre alianța temporară dintre deputații PSRM, PAS și PPDA.

„Apoi este vorba despre preluarea de către Federația Rusă, prin factorii de influență sau politici susținuți, pro-ruși, expliciți și ostentativi – PSRM și Igor Dodon – a controlului instrumentelor de securitate ale Republicii Moldova – Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, SIS, Ministerul de Interne. Exact punctele solicitate de Moscova pentru a face pactul cu oricare dintre actorii politici. Iar aici România împărtășește preocupările cu Ucraina, dar și cu UE, NATO, Statele Unite, fie că le afirmă explicit sau implicit.

Nu întâmplător Igor Dodon nu a fost primit la București și Kiev și în nici o capitală europeană sau la transatlantică în vizită oficială – mai puțin vizita de prezentare la Bruxelles – NATO și UE, de la început de mandat, când toată lumea s-a lămurit în legătură cu pozițiile sale de Președinte. Și nu va călca prea curând pe aceste tărâmuri decât, poate, ca turist.

(…) România, însă, a anunțat pe toți că e inacceptabilă mezalianța cu forțele pro-ruse care ar deturna obiectivele și angajamentele convenite sau ar afecta interesele de securitate ale României, aducând Rusia explicit pe Prut prin intermediul structurilor de securitate ale Republicii Moldova! Iar reacția e similară indiferent cine face aceste concesii la Chișinău!”, scrie Chifu.

Întregul editorial poate fi citit aici.

Articole asemănătoare

Back to top button