fbpx

Opinia decanului FRIȘPA: Mandatul de deputat trebuie să fie compatibil cu funcția de membru al Guvernului

Mandatul de deputat trebuie să fie compatibil cu funcția de membru al Guvernului, potrivit lui Alexandru Solcan, decan al Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Expertul susține, potrivit timpul.md, că aceasta este o practică internațională.

„Ținând cont că, avem deputați aleși și în circumscripții uninominale, prin vot majoritar, cred că viitorul Parlament, chiar în primele ședințe va trebui să modifice Legea Nr. 39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament.

Astfel, în art.3, ar trebui anulat punctul (b), care stipulează că mandatul de deputat este incompatibil cu funcția de membru al Guvernului”, a scris Alexandru Solcan, într-o postare pe Facebook.

Amintim că pe 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova au votat în baza noului sistemul electoral – cel mixt. Astfel, 50 de deputați au fost aleși pe liste de partid, iar ceilalți 51 – în circumscripții electorale într-un singur tur.

Citește și: CEC a aprobat numărul mandatelor pentru partidele votate pe circumscripția națională. Care fracțiune va avea cei mai mulți deputați în Parlament?

Articole asemănătoare

Back to top button