fbpx

OMS atenționează Rusia privind vaccinul creat! „Accelerarea progreselor nu trebuie să compromită siguranţa”

După ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia a creat vaccinul împotriva COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a venit cu o reacție, amintind țării că medicamentul trebuie verificat riguros, iar că „accelerarea progreselor nu trebuie să compromită siguranţa” oamenilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anunțul precum că Rusia este prima țară ce a autorizat un vaccin împotriva noului coronavirus a fost făcut astăzi, după nici două luni de când au început testele clinice pe oameni. De menționat e că acest medicament nu se regăsește printre cele șase anunțate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice.

Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă. Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, după anunţul preşedintelui rus, transmite Agerpres.

Liderul de la Kremlin a precizat că vaccinarea trebuie să fie benevolă. Ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașco, a declarat în cadrul întrunirii că preparatul va fi propus în primul rând celor care sunt în situație de risc și contactează frecvent cu persoanele infectate – angajații sistemului medical.

Amintim că, în iulie, Rusia a anunțat că a finalizat cu succes primele testări ale medicamentului pe oameni. Atunci autoritățile informau că un grup de voluntari care au participat la experiment se simt bine și au fost externați. Chiar și așa, în comunitatea științifică există încă multe incertitudini, deoarece perioada de crearea a vaccinului a fost scurtă și nu se cunoaște exact cât de sigur și eficient este produsul, iar unii specialiști afirmă că testările nu ar fi fost complete.

Articole asemănătoare

Back to top button