fbpx

O victorie contra violenței împotriva femeilor: Parlamentul a ratificat, în prima lectură, Convenţia de la Istanbul

Parlamentul a adoptat în cadrul ședinței de vineri, 1 octombrie, proiectul de lege pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Decizia a fost luată în primă lectură, inițiativa fiind votată de 54 de deputați, doar din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor şi adoptării politicilor integrate.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate ca  să pedepsească în mod corespunzător violenţa împotriva femeilor, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 de ore, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și altele.

Această convenție reprezintă primul instrument european care abordează problema violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice într-o manieră complexă, iar ratificarea acesteia va aduce Republica Moldova mai aproape de dorința de a atinge toleranţa zero faţă de acest fenomen social.

„Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice, semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017, reprezintă cel mai cuprinzător instrument juridic internațional pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, din perspectiva drepturilor omului”, a menționat președinta Comisie politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană.

Deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au opus introducerii proiectului pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe, în timpul examinării documentului.

box type=”info” align=”” class=”” width=””]Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.[/box]

Articole asemănătoare

Back to top button