fbpx

O metodă nouă de tratament chirurgical, în premieră într-un spital de stat din R. Moldova. Ce maladie tratează

Persoanele diagnosticate cu malformații cardiace congenitale au acces la o metodă modernă de tratament, implementată în premieră într-o instituție publică, mai exact la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Procedura minim invazivă presupune închiderea defectului septal atrial sau ventricular cu ajutorul unui dispozitiv de tip „umbreluță”. Corecția malformației este efectuată prin implantarea dispozitivului la nivelul defectului cardiac și ocluzia acestuia, procedură care împiedică circulația anormală a sângelui.

Prin această metodă la SCR „Timofei Moșneaga” au fost tratate patru persoane cu defecte ale septului atrial în cazul cărora a fost recomandat acest tip de intervenție.

În comparație cu intervenția chirurgicală clasică, în urma acestei proceduri pacienții se recuperează mai rapid și respectiv durata de spitalizare este mai redusă.

Intervenția a fost realizată de o echipă multidisciplinară, din care au făcut parte medicul radiolog intervenționist, Ilona Cucu, chirurgul cardiovascular, Eugen Cerevan, anesteziologii Vera Dogotari, Sergiu Gujuman, medicul ecocardiografist Valeriu Cebotari, asistentele medicale specializate în anestezie Elena Coșuleț, Lilia Bătrâncea și asistentele medicale de operație Angela Cojușneanu, Cristina Plotnicu. La intervenție a participat medicul Milan Djukic, cardiolog-intervenționist din Belgrad.

Costul procedurii este acoperit din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Articole asemănătoare

Back to top button