fbpx

O deputată a făcut un demers către două instituții de stat din Rusia pentru a colabora în investigarea Laundromatului

Deputata Platformei DA, președinta Comisiei Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor Laundromatului, Inga Grigoriu, a făcut un demers către două instituții de stat din Rusia  pentru a afla dacă există vreo reticență privind colaborarea pe marginea investigației pe marginea furtului miliardului.

Potrivit deputatei, pe lângă detaliile noi și unele date cu caracter personal, sume de bani, nume de companii benficiare care încă nu pot fi dezvăluite, în cea mai mare parte în cadrul audierilor de tip închis Comisia a ascultat informații cunoscute publicului.

Grigoriu susține că Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani a făcut nenumărate adresări atât către Federația Rusă, cât și către jurisdicțiile străine, unde ajungeau acești bani, spălați prin intermediul instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova, cu ajutorul instanțelor și executorilor judecătorești, dar primii nu voiau să colaboreze, cel puțin la acea etapă.

Potrivit deputatei, Procuratura Generală a Republicii Moldova are intenția să claseze dosarele, invocând lipsa infracțiunii predicat, la argumentarea căreia servește creația științifică a câtorva profesori de la USM, inclusiv și a unor persoane de la noi care se bucură de o anumită notorietate.

Între timp, aceasta a făcut un demers către două instituții de stat din Federația Rusă.  Amintim că este vorba despre circa 400 mlrd de dolari SUA „spălați” și distribuiți în străinătate, dar și retrași cash.

Pe 27 noiembrie 2020 a fost constituită Comisia Laundromat ca să elucideze circumstanțele prin care în R. Moldova au avut loc spălări de bani în proporții colosale prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instituțiilor judecătorești.

Articole asemănătoare

Back to top button