fbpx

Nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată individual de state: Precizările Ministerului de Externe privind relaxarea restricțiilor de călătorie în UE

Danemarca și Irlanda nu au participat la adoptarea deciziei privind relaxarea restricțiilor de călătorie în Uniunea Europeană pentru moldoveni. În același timp, deplasarea în statele din comunitate rămâne posibilă în cazul deținerii testului negativ la COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Precizările au fost făcute de Ministerul de Externe de la Chișinău. Potrivit instituției diplomatice, de asemenea, precizează că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale Uniunii. Ea nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale statelor spațiului Schengen.

Adițional, Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia urmează să aplice recomandarea în calitate de state ale spațiului Schengen. „Cetățenii Republicii Moldova și cei cu reședința legală în țara noastră vor putea efectua călătorii neesențiale în statele spațiului Schengen, fiind în posesia unui rezultat negativ al testului PCR pentru diagnosticarea COVID-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv”, se arată în mesajul MAEIE.

Vor fi scutiți de obligația deținerii rezultatului negativ al testului PCR angajații din sectorul transporturilor;
lucrătorii transfrontalieri și persoanele vaccinate împotriva COVID-19, în cazul în care statul de destinație acceptă dovada imunizării.

Așadar, moldovenilor li se recomandă, la etapa planificării unei călătorii, consultarea alertelor săptămânale, precum și politicile companiilor de transport pentru pasageri. Totodată, rămân valabile cerințele aplicate în contextul regimului fără vize cu UE, inclusiv deținerea pașaportului biometric valabil, confirmării destinației și scopului călătoriei, asigurării medicale și mijloacelor financiare suficiente.

Potrivit Ministerului de Externe, lista menționată este actualizată o dată la două săptămâni. În cazul înrăutățirii situației epidemiologice în Republica Moldova, țara noastră ar putea fi exclusă din ea. De asemenea, se precizează că elaborarea documentului respectiv și recunoșterea certificatelor de vaccinare autohtone reprezintă două procese separate și nu se substituie unul pe altul.

Articole asemănătoare

Back to top button